Pokusy nás baví. První pořad Rádia Junior, který můžete nejenom slyšet, ale i vidět!

20. březen 2016

Do vysvětlování i „nebezpečných“ pokusů se osobně vrhají odvážní kluci z libereckého science centra iQLandia Petr Desenský a Pavel Saal. Role pokusného savce se zhostila moderátorka pořadu Šárka Fenyková.

Z některých pokusů jí stály vlasy na hlavě, u jiných se jí doslova práší od pusy. Kdo nevěří, ať nikam neběží, ale poslouchá a dívá se!

Video, kde vám vysvětlíme, proč se dá 500 000 voltů z Van de Graaffova generátoru bez problémů přežít, a zásuvka, ve které je jen 230 voltů, je životu nebezpečná.


Elektrické výboje mohou být i hodně muzikální. Poslechněte si, co dokáže Teslův transformátor. Poznáte, o jakou známou melodii se jedná?


Víte, co je to supravodič a co dokáže?


A jak že se ten zvuk vlastně šíří? Petrovi a Pavlovi k tomu stačí obyčejná pružina a hned vše pochopíte.


To, že je možné zvuk slyšet, vás asi neohromí, ale kdo ho chcete i vidět, podívejte se na video o Kundtově trubici.


Věděli jste, že ani ta nejlepší bunda vás sama od sebe nezahřeje? Je to tak. Oblečení bohužel teplo nevyrábí. Správný materiál jen neodvede teplo z vás. Abyste to pochopili, podívejte se na video o tepelné vodivosti.


Zahřejte se u videa s ohnivým tornádem a muzikou, na kterou se dá skvěle křepčit :-).


Víte, co je to povrchové napětí nebo hydrofobie? Zní to strašně, viďte? Mnohem lepší je si to nechat vysvětlit na pokusech Petra a Pavla. Uvidíte, jestli jde udělat kuličku z vody nebo ponořit ruku pod hladinu a vytáhnout ji suchou. Kluci vám vysvětlí, jak na to.


Koukněte se, jak v iQLandii vypadá bublinárium, mlžné tornádo a vodní vír.


Kapalný dusík je stejný plyn, jaký společně s kyslíkem vdechujete do plic. Ale když se opravdu hodně zchladí, stane se z něj kapalina. A když se taková kapalina, která má až -200 °C, naopak dostane do prostředí, které má byť jen třeba +20 °C, reaguje na něj stejně, jako když dáte vodu na rozpálenou plotnu.


Zkrátka, pokusy s dusíkem to byl jeden obláček za druhým :-)

A přichází BOMBA!

Kapalný dusík je vážně skvělá věc – vypálí vám bradavici, nafoukne balónek nebo uvaří oběd. Jenom ho musíte sníst hodně rychle a raději ho moc nepovalovat na jazyku.

Spustit audio