Pojďte s námi na návštěvu muzea

26. květen 2015

V rubrice „Zapiš si to za uši“ vás zveme na procházku po výstavních síních a do muzea. Popovídáme se o některých slovech, se kterými se můžeme setkat při návštěvě takových míst.

Co je to interaktivní?
Když je výstava interaktivní, tak ten, kdo výstavu vymyslel, počítá s tím, že se budete chovat interaktivně. Že budete aktivní a budete něco dělat. Že bude nějaká akce mezi vámi a vystaveným předmětem. Že si na vystavenou věc neboli exponát sáhnete, vyzkoušíte si ji, použijete ji.

Co je to hologram?
Hologram je zvláštní forma záznamu obrazu, je to vlastně trojrozměrná fotografie vytvořená pomocí laserového paprsku rozděleného na dvě části. Je to poněkud složité, ale můžete si to představit tak, že je to vlastně taková socha vytvořená ze světla, umístěná v něčem placatém.

ABBA hologram

Co je to haptika?
A co to je haptická výstava? Je to úplně jednodušché – všechno si tam můžete osahat a vzít do ruky. Tady neplatí žádné – nedotýkat se. Naopak, doteky jsou přímo žádoucí.

Co to je QR kód?
Někdy u exponátů vystavených v muzeu nebo ve výstavní síni není napsáno víc než to, jak se ta věc nebo obraz jmenuje. Zato je u toho divný černobílý obrázek – čtverec složený z různých klikyháků. Říká se mu QR kód. Nebo taky anglicky „kjúár" kód. Je to vlastně taková šifra, ve které jsou schované informace. Musíte mít ale něco, co všechny ty informace umí přečíst – čtečku.

Vernisáž, Malujeme po síti 2014

Co je to audioprůvodce?
Když není na nějaké výstavě či v muzeu člověk - průvodce, který by vám řekl všechno o tom, co vidíte, mohou vám při koupi vstupenky nabídnout audioprůvodce. Když je někde slůvko „audio“, znamená to, že se to týká uší - sluchu a poslouchání. Audioprůvodce může být malá černá krabička s tlačítky. Může vypadat jako telefon, ze kterého se ozývá hlas.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video