Pojďte s námi na dopravní hřiště

15. duben 2013

V Klubu Rádia Junior jsme se tentokrát vypravili na dopravní hřiště.

V Praze na sídlišti Prosek mají poměrně nové, vzniklo před pěti lety a představil nám ho Miloš Šéda. Na hřišti je několik křižovatek, včetně kruhového objezdu a velké křižovatky se semafory a odbočovacími pruhy. Nechybí tu ani přechody pro chodce a dokonce i železniční přejezd.

Všechno je jako doopravdy – na semaforech se střídají červená, oranžová a zelená a blikají i světla před vlakovými kolejemi. Aby byl dojem skutečného provozu co nejlepší, je u silnice i malá benzinová pumpa.

Kluci a holky sem můžou každé všední odpoledne a od května i o víkendech, ovšem, jen s rodiči. Ti nejčastěji pomáhají tím, že se do provozu zapojí jako chodci. Kluci a holky můžou přijet na vlastním kole anebo využít místní vozový park. K dispozici jsou kola, koloběžky a také elektroautíčka.

Dopoledne jsou na dopravním hřišti speciální výukové programy pro školy, nejčastěji pro čtvrťáky a páťáky. Nejdřív se v učebně od instruktorů nebo dopravních policistů dozvědí potřebnou teorii a pak si ji hned na dopravním hřišti vyzkoušejí. I cyklisté totiž musejí dodržovat pravidla silničního provozu, jako je třeba ukazování změny směru upažením ruky. Součástí programů jsou i kurzy první pomoci.

Dopravní hřiště v Praze na Proseku je inspirací i pro ostatní města, ve kterých plánují stavbu nových nebo modernizaci starších dopravních hřišť.

Moderoval Jan Herget.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio