Pohřebiště kosmického odpadu v oceánu. Vesmírná skládka leží na nejodlehlejším místě na Zemi

24. říjen 2023

Co je to Bod Nemo? K jakým účelům slouží Mezinárodní vesmírná stanice? A kolik kosmonautů se na ní pohybuje? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Moderátorka Jana Rychterová si do Klubu Rádia Junior pozvala popularizátora kosmonautiky z Hvězdárny a Planetária hl. m. Prahy Jana Spratka. Společně probrali zajímavosti z kosmického prostoru.

Pohřebiště kosmického smetí

Pokud byste se chtěli ocitnout na místě, kde je od vás nejbližší pevnina na všechny světové strany přibližně 2700 kilometrů, vyrazte směrem na Antarktidu. Takzvaný pól nedostupnosti (Bod Nemo) leží v Tichém oceánu.

Kde zhruba najdete v Tichém oceánu Bod Nemo?

„Když nějaké kosmické lodě, větší družice a kusy raket ukončí svou životnost, splní svůj účel a už je nepotřebujeme, shoří v atmosféře,“ vysvětluje Honza. Občas se ale stane, že kosmická tělesa neshoří celá. Aby nikoho svým pádem neohrozila, navedou se právě do Bodu Nemo. Proto si takové místo můžeme představit jako takovou skládku techniky z vesmíru

Výzkumy v kosmu

V kosmickém prostoru se nachází Mezinárodní vesmírná stanice (zkráceně ISS z anglického International Space Station). Na té se každého půl roku střídá posádka složená většinou ze tří ruských a čtyř amerických kosmonautů. Jejich hlavním úkolem je zkoumat. Jedná se tedy o vědecké pracoviště na oběžné dráze.

Jan Spratek u modelu raketoplánu Atlantis.

„V té stanici panují unikátní podmínky, které jen tak nedokážete vytvořit na Zemi,“ říká Jan Spratek. „Hlavní myšlenka mezinárodní stanice zní: Off the Earth, for the Earth, což v češtině znamená: Mimo Zemi, pro Zemi,” dodává. Kosmické výzkumy by nám tak měli přinést poznání a poznatky pro lepší život na naši planetě.

Co všechno pro vás chystá momentálně rozestavěné Planetárium Praha a nachází se na Mezinárodní kosmické stanici nějakázvířata? Poslechněte si celrý rozhovor v Klubu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , bva , kpe
Spustit audio

Související