Pohádky pro neposlušné děti a jejich starostlivé rodiče

16. květen 2014

Chcete vědět, co vás čeká, když budete neposlušní? Prozradí vám to Knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše knižní záložka. Dnes vám chci představit dva Slováky: Dušana Taragela a Jozefa Gertli Danglára.

První je spisovatel, druhý ilustrátor; poprvé se sešli v roce 1997 nad knížkou Pohádky pro neposlušné děti a jejich starostlivé rodiče. Možná si budete ťukat prstem do čela, ale je to pravda pravdoucí, že tahle knížka s hrozně ohavným vzteklým dítětem na titulu vyšla v krátké době třikrát za sebou - tak úspěšně účinkovala na neposlušné děti.

Ze Slovenska se to rozkřiklo do Polska a taky k nám, do České republiky, díky čemuž knížka vyšla také v překladu do polštiny a do češtiny. Česky v nakladatelství Host.

A díky čemu jsou Pohádky pro neposlušné děti a jejich starostlivé rodiče tak úspěšné? Na to je snadná odpověď: jsou úspěšné, protože jsou účinné. Dříve nebo později (bohužel nejčastěji později) přece jen na neposlušné děti zaúčinkují - takový spratek, mučitel blízké i vzdálenější rodiny, sousedů v domě, spolužáků, učitelů včetně tělocvikáře a dokonce i paní ředitelky a pana školníka, se najednou v téhle knížce uvidí jako v zrcadle. A postupně mu dojde, proč se na něj všichni mračí, proč s ním nikdo nechce sedět v lavici ve třídě ani u stolu v jídelně, ani jít ve dvoustupu do zoologické zahrady. Ani jinam.

Mrskám sebou touhle dost odpornou knížkou a fuj, co to vidím? Vlastně koho to vidím? Holku, hrozně ošklivou. Má nos, vlastně spíš frňák než nos, jako tunel Blanka a prst zaražený do toho tunelu až po loket. Šilhá při tom na velkou zelenou okurku - zrovna tak bude vypadat tvůj vydloubaný nos, říká jí dědeček.

Věrce, která se dloubala v nose, to bylo jedno. Dloubala se před jídlem, po jídle a nakonec i při jídle. Před spaním, po spaní a taky ve spaní. Všechny její panenky se dloubaly, taky medvědi a jiná hračková havěť. Osobně mám nejradši stránku, kde se paní učitelka ptá dětí, jaké znají zlozvyky kromě dloubání v nose. Najdete to na straně 29 i s obrázkem Eviččina dědečka, který má zlozvyk vyklánět se z okna.

Víte, jak to dopadne? A co se dozvíte v dalších třinácti příšerných pohádkách?

Čtěte Pohádky pro neposlušné děti, tam to všechno je.

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video