Pohádky Ludvíka Aškenazyho

9. říjen 2022

Z kina, cirkusu i fotbalového hřiště. V jedinečné interpretaci Oldřicha Kaisera, Ladislava Mrkvičky, Eduarda Cupáka, Karla Heřmánka nebo Radoslava Brzobohatého.

Čtou: Oldřich Kaiser, Ladislav Mrkvička, Eduard Cupák, Karel Heřmánek, Radoslav Brzobohatý
Připravila: Alena Riegerová
Dramaturgie: Václava Ledvinková
Režie: Ivan Holeček
Natočeno: 1990

Paraplíčko

Jedno velmi chytré a trojbarevné paraplíčko zatoužilo stát se biografem, aby vyplnilo přání holčičky Lucinky. Jak to dokázalo a co pro to muselo udělat, uslyšíte v pohádce. Čte Oldřich Kaiser.

Bleší twist

Byl jednou jeden hrabě jménem Robert de Žiletka a ten po předcích zdědil blechu. Dokázal si s ní povídat, hrál jí na pilu a společně také orali pole. Čte Oldřich Kaiser.

Kouzelník Tom Kiks

V Posázaví se kdysi narodil do staré kouzelnické rodiny Tom Kiks. I když v kouzelnické škole poslouchal jen na půl ucha, vychodil ji a získal titul půlmistr. Čte Ladislav Mrkvička.

Kulový blesk

Byl jednou jeden kluk a ten se bál bouřky a zároveň se mu bouřka strašně líbila. Někdy se nemohl bouřky vyloženě dočkat. To ovšem ještě netušil, že nejhorší ze všeho jsou kulové blesky. Čte Ladislav Mrkvička.

Modrovous a sloni

Krotitel Koliha, kterému doma říkali Jájínku, viděl ve snu dva malé modré slony a vzal je do svého cirkusu. Byli to moc učenliví sloni a brzy se naučili několik nádherných světových čísel! Čte Eduard Cupák.

Jak měl Rosťa smůlu

Když má někdo moc velkou smůlu, tak říká: Mně vyroste i trpaslík. Rosťa ale smůlu neměl, ba naopak měl víc štěstí než rozumu. Ovšem jednoho dne se mu zjevil třídní trpaslík Školník a rozhodl se, že Rosťovi tu vytouženou smůlu zařídí. Čte Karel Heřmánek.

Nedokončený zápas

Jeden fotbalový míč se cítil nejlíp, když ho brankář vykopl hodně vysoko. Jednou se domluvil s levým útočníkem Bešťákem a rozhodli se, že se spolu zkusí podívat do kosmu. Čte Radoslav Brzobohatý.

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly může najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.