Pohádky a pořekladla

10. leden 2014

Dvacet sedm nejznámějších pohádek v jedné knížce a spousta pořekadel, přísloví a přirovnání v té druhé. To je dnešní nabídka Knižní záložky.

Milí kluci, holčičky a holky, při pátku se zase hlásí vaše Knižní záložka. Připravila jsem pro vás dvě prima knížky – kde se vzaly, tu se vzaly, přikráčely na můj knižní stolek.

Nejdříve jsem skočila do knížky z nakladatelství Akropolis. Jmenuje se docela obyčejně, totiž Pohádky, ale obyčejná není. Dvacet sedm klasických pohádek převyprávěla a ilustrovala folkloristka Kamila Skopová, a pokud nevíte, co dělá folklorista, ráda vysvětlím, že se zabývá lidovou kulturou, popřípadě lidovou tvorbou.

Řekla bych, že většinu těch sedmadvaceti pohádek znáte, je to například Šípková Růženka, O zlaté rybce, Sůl nad zlato, Popelka, Zlatovláska a Červená Karkulka.

Paní spisovatelka Skopová k tomu dodává: „Taky vám vždycky vrtalo hlavou, co je vřetánko, o které se píchla Šípková Růženka, jak vypadá kůň grošák, co na něm jel Jiřík hledat Zlatovlásku a proč se říká, že někdo má za lubem?“

Díky jejím pohádkám porozumíte slovům, která se dnes už používají jen málo, nebo vůbec ne.

Tak třeba v pohádce O zlaté rybce se dozvíte, že mřenka je drobná rybka, zápraží – vydlážděný prostor před vchodem do domu, aksamit – starší název pro samet, a to zdaleka není všechno.

A teď něco pro zasmání. Vylíčím vám, jak jsem četla Aničce začátek pohádky Šípková Růženka: „Kdysi kdesi, je to už dávno, žili byli král s královnou. Království pod jejich vládou vzkvétalo, bohatství se množilo, a přesto nebyli šťastni. Chybělo jim to nejcennější,“ a tady jsem se holčičky, co chodí do třetí třídy, zeptala: Víš, co to bylo, co jim chybělo?
Počítač, navrhla Anička.
Nebyl to počítač.
Já už vím, tablet!
Ani tablet.
Tak chytrý telefon? marně se pokusila potřetí o správnou odpověď. Možná to bude tím, že Anička má tři sourozence...

Ještě v rychlosti ta druhá knížka, Kdo jinému jámu kopá se jmenuje; napsala Anna Novotná, nakreslil Jiří Votruba, vydal Práh a jsou to přísloví, přirovnání a pořekadla v lehkém i vážném podání pro děti. Tak třeba: pokud si nejste jisti, co znamená Ve dvou se to lépe táhne, tady se dočtete: Když ti někdo pomáhá a nejsi na problém sám, zvládneš ho snadněji.

S tím se pro dnešek loučí vaše Knižní záložka.

Logo
autor: jak
Spustit audio

Pusť si video