Podívejte se s námi do korun i ke kořenům stromů

26. říjen 2015

V rubrice „Zapiš si to za uši“ se tentokrát věnujeme stromům. Vysvětlíme si pojmy borka, čepel a řapík. Uslyšíte, co je to pionýrská dřevina. A víte, co mají stromy pod povrchem země? Víc vám prozradí Šárka Fenyková.

Co je to borka?

Borka je vlastně to, čemu dost často říkáme nesprávně kůra. Je to vrstva už odumřelých buněk, které strom chrání. Borka může být úplně hladká, jako třeba u buku a nebo naopak rozpraskaná, jako například u javoru mleče. Podle borky je možné poznat stromy i v zimě, když zrovna nemají listy.

Pohled do koruny stromu

Co je to řapík a čepel?

Řapík, je botanický název pro stopku, za kterou list visí na stromě. A čepel je název pro vlastní listovou plochu. Podle tvaru čepele poznáte, s jakým stromem to máte zrovna čest.

Lípa srdčitá

Co je to pionýrská dřevina?

Pionýrské dřeviny jsou první dřeviny, které osídlí násep, mez, nebo kus louky, pokud je člověk nechá. Nejsou tak náročné, jako druhy, které přijdou po nich a často se na novém stanovišti uchytí a vyrostou samy, jen díky tomu, že tam vítr zavál jejich semínko. Rostou rychle a na stromový věk jsou poměrně krátkověké. Patří mezi ně například bříza, vrby, osika nebo borovice.

Co jsou to chůdovité kořeny?

Chůdovitý kořen, je kořen, který vypadá trochu jako prolézačka pro trpaslíky. Takový kořen vznikne, když spadne v lese strom a na jeho kmeni se uchytí semínko. To zakoření a začne růst. Nový strom svými kořeny, ten starý vlastně obejme. Jenomže starý strom nakonec zetlí, úplně se rozpadne, takže z něj nezbyde vůbec nic. Mladý strom najednou nemá co svým kořenem objímat a tak pod ním zeje díra. Tak se stane, že kořen, který byste čekali u země, je vlastně ve vzduchu. Vypadá to, jako by strom stál na chůdách, proto chůdovitý kořen.

Co je to mykorhiza?

Celé tajemství se odehrává pod povrchem půdy. Představte si, jak se kořeny stromů v půdě kamarádí s podhoubím. Kořeny a houbová vlákna se prolnou a zatím co rostlina dodá houbě něco, co získala ze sluníčka, houba zase stromu dodá živiny, které vytáhne z půdy a rozpustí ve vodě. Tohle kamarádství je oboustranně prospěšné a odborně se mu říká mykorhiza.

Už jste si to všechno zapsali za uši? Tak si dejte kvíz!

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video