Po stopách Karla IV. Vydejte se na cestu se zajímavou knížkou

22. duben 2016

Populárně naučná kniha pro děti o největším českém králi.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše Knižní záložka.

Jestlipak víte, co se stalo 14. května 1316? Nebudu vás takhle z večera zkoušet: 14. května 1316 (bylo to v pátek na Starém Městě pražském) se českému králi Janu Lucemburskému a jeho ženě Elišce Přemyslovně narodil kluk a dostal jméno Václav. Mimochodem – Václav znamená Více slávy, správné jméno pro budoucího krále.

Možná se ptáte, proč se královský synek nenarodil na královském hradě – tak ten pražský, milé děti, po léta chátral a v roce 1303 dokonce vyhořel, takže královská rodina musela pobývat v měšťanských domech, což mělo svou výhodu: na hradě jsou moc velké a nevytopitelné místnosti, tam by miminko drkotalo… dásničkama, protože zuby ještě nemělo. A královna maminka neměla žádný fusak neboli nánožník a v květnu občas bývají chladné večery. Chladné večery a chladná rána.

To je cirátů s nějakým Václavem, říkáte si možná, ale pozor – to nebyl žádný jen tak Václav; toho 14. května se nám v Praze narodil Otec vlasti – tedy budoucí, rozumí se. Jako malý chlapec neměl žádný princovský život; proč ho táta nechal zavírat do vězení si přečtěte v knize Lenky Pecharové s obrázky Michaely Bergmannové Po stopách Karla IV. Musím vám vysvětlit, že chlapec byl nejdřív Vašík, a když mu bylo sedm, otec ho poslal do Francie, aby se tam vyučil na krále. A tam při biřmování mu jeho kmotr, francouzský král, vybral nové jméno – od té doby to byl Karel. A rovnou mu tam, sedmiletému klukovi, vybrali stejně starou, vlastně stejně mladou nevěstu: že to byla blondýnečka, říkali jí Blanche neboli Bílá, česky Blanka. Blanka z Valois.

V knize Po stopách Karla IV. (vydal ji Portál) se seznámíte s životem Karla IV. rok po roku, včetně různých zajímavostí a taky hádanek a kvízů, které vám vaše vědomosti upevní.

Vřele doporučuje a za týden se na shledanou těší vaše Knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio