„Plastožravé“ housenky. Pomůžou v boji proti horám odpadu?

28. duben 2017

Věděli jste, že lidstvo ročně použije více než bilion plastových jednorázových sáčků? A to je fakt hrozně moc, plast se navíc strašně dlouho rozkládá! Jak si s plastovým odpadem poradit možná odhalili španělští vědci: objevili hmyzí larvy, které se plasty živí.

Jedna larva zavíječe voskového udělá v mikrotenovém sáčku jednu až tři díry za hodinu. Stovka larev tak zvládne za hodinu úplně zlikvidovat 92 miligramů plastu. Latinsky se hmyz jmenuje Galleria mellonella, česky zavíječ voskový. Je to centimetr až dva velký motýlek, podobný domácímu molovi. Objev je dílem náhody. Amatérská včelařka a vědkyně z univerzity v Cantabrii při kontrole úlů narazila na larvy zavíječe, které vysbírala do plastového sáčku. O chvíli si později si všimla, že do té doby neporušený sáček má v sobě spoustu děr. Společně s kolegy se jí nakonec podařilo prokázat, že za poškození skutečně mohou housenky zavíječe.

„Příroda je krásná. Stačilo nám chvíli se dívat kolem sebe a našli jsme řešení,“ shrnula svůj objev španělská badatelka.

Poslechněte si reportáž našich kolegů ze stanice Plus:

autoři: oci , luc
Spustit audio