Výsledky soutěže s pěstováním hrachu

16. červen 2017

Jak dopadl náš pokus s pěstováním hrachu a kdo vyhrál soutěž? Přečtěte si článek!

Deni není zahradnice
nemá k tomu vlohy
prchaly by slunečnice
kdyby měly nohy

Pak si ale řekla Né!
s hráškem se to nestane
Všichni budou volat ááách
jaký ty máš krásný hrách!

Ale teď vážně! Pusťte se do pěstování rostliny hrachu setého a můžete s Rádiem Junior soutěžit o báječnou cenu!

Jak jistě dávno víte, všechno živé potřebuje vodu. A vaším soutěžním úkolem bude zjistit, kolik vody je potřeba na vypěstování rostlinky (nebo několika rostlinek) hrachu setého.

Na našem webu čas od času uvidíte, jak roste náš hrášek v Rádiu Junior a můžeme si porovnat své přírůstky! Své úspěchy! Své velehrachy!

1. den - příprava

Připravte si vatovou peřinku, nalijte na ni vodu, a uložte na ni hrášek. Hrášek pravidelně kontrolujte, a když začne vata vysychat, přidejte vodu. Vodu přidávejte každý den pomocí odměrky a pište si, kolik jí vaše budoucí hrachová rostlinka vypila.

Pěstování hrachu

12. den - nečekaný úspěch


Zdálo se mi, že než hrášek zapustil kořínky a něco se začalo dít, trvalo to hrozně dlouho. Skoro by si člověk řekl, že „to nefunguje“, ale pátý den hrášky pukly a do vaty se zapustil kořínek. A osmý den jsem dokonce měla chuť oslavovat, protože už byla vidět malá rostlinka. A teď se hrášku daří, roste, a to přesto, že ho pěstuju zrovna já. Tak mi držte palce, ať se mému hrášku-krasavci ještě do konce příštího týdne něco nepřihodí :-). A doufám, že se krásně staráte o své hrášky a básníte o sto šest, abyste mohli vyhrát s Rádiem Junior.

Hrách setý

Den 15. - hrášek stále žije!


Z deníčku pěstitelky amatérky 2: Když jsem dvanáctý den spatřila na vatičkách malou rostlinku, už jsem pomalu plánovala, jak si uvařím hrachovou polévku, nebo možná i hrachovou kaši! Ale v den třináctý a čtrnáctý můj krásný hrášek nijak moc nepoporostl. Je tedy jasné, že si na výsledky, které bych mohla i ochutnat, počkám ještě hodně dlouho. Důležité ale je, že na mém pokusném talířku žije hned několik rostlinek, a to se počítá! Tak hýčkejte i svoje výpěstky, měřte, kolik vody vypijí, a pište básničky, abyste mohli vyhrát s Rádiem Junior.

Den 17. = hrášek v cílové rovince!


Z deníčku pěstitelky amatérky 3: Pokusný hrášek sice roste pomalu, ale jistě. Hlavní cíl, který jsem si hned na začátku dala - abych hrášek nezahubila, tak jako se mi to doteď stalo se všemi ostatními rostlinami - je splněn. Vbíháme do cílové rovinky. Už zítra čekáme na fotky vašich výpěstků, výsledky, kolik vody vypily a hráškovou básničku z vaší hlavy. Vše posílejte do zítřka do 12.00 hodin na radiojunior@rozhlas.cz a už v odpoledním vysílání Rádia Junior vám moderátor Petr Ševčík prozradí, kdo vyhrál báječnou hru od Albi Česko Junior. Těšíme se na vaše hrášky!

Den 18. = Sláva vítězi!


Z deníčku pěstitelky amatérky 4: Hlásím, že můj hrášek vydržel a zítra se ho chystám přesadit do hlíny. Jsem se svým výkonem spokojená. Ale ještě spokojenější určitě bude výherce naší pěstitelsko-básnické hrachové soutěže. Prosím fanfáru! Tramtadadá! Vítězem se stal Ládík Smetana z Uherského Hradiště. Podívejte se, jak pěstoval, kolik vody jeho hrášek vypil a přečtěte si, jakou krásnou básničku nám do Rádia Junior poslal. Jako výhru mu posíláme hru od Albi Česko Junior.

Pěstování hrášku

Hrášek

Hrášku, kuli, kulilíč,
kutálej se jako míč,
do misečky posadím tě,
už si na tě dělám chutě,
zaliju a počkám si.

Roste hrášek víc a víc
z misečky by chtěl už pryč,
do truhlíku, do hlíny
zasadím tě, můj milý.

Zase chvíle čekání
a hleď, už se vyklání
z hnědé hlíny kopeček
a zelený lísteček.

Vody pije pořád dost,
vždyť nám roste pro radost!

Zalévání hrášků

19. 6. Vodní postýlka 25 ml
21. 6. Přilétí vody 25 ml
22. 6. Přidání vody 25 ml
23. 6. Přesazení do truhlíku 1 000 ml
24. 6. Zalévání celého truhlíku 500 ml
25. 6. Zalévání truhlíku 500 ml
26. 6. Zalévání truhlíku 500 ml
27. 6. Zalévání jen části truhlíku 250 ml
28. 6. Zalévání 250 ml
29. 6. Zalévání 250 ml
Celkem 3 325 ml

Pěstování hrášku, soutěž
Spustit audio