Pedagogicko - psychologická poradna. Strašák nebo pomocník?

30. říjen 2017

Stále ještě existují rodiče a prarodiče, kteří si myslí, že návštěva pedagogicko – psychologické poradny je potupa ukazující na jejich neschopnosti a nedostatky ve výchově dětí. O tom, že opak je pravdou a že poradna může nejen pomoct, ale i ulevit od potíží, si v pořadu Atrium povídala Magdalena Šorelová s psycholožkou Irenou Švábovou.

Co je PgPs poradna


Bezplatné školské poradenské zařízení, které poskytuje svoje služby ambulantně. Na poradnu se může obrátit jakýkoli rodič, který by se rád dostal radu ohledně psychického a fyzického vývoje svého dítěte, s jeho předškolní a školní docházkou, poruchami učení, procesem integrace, výběrem vhodné školy, ale i s výchovnými problémy doma nebo ve škole.


Pomoc! Já tam nechci!

Pokud se dítě návštěvy poradny obává, je dobré ho na ni připravit. Nejprve zkuste přijít na příčinu strachu. Nové prostředí? Noví lidé? Budou mě tam zkoušet? Budou mi dokazovat, že jsem hloupý? Čekají mě tam doktoři? Všechny tyto otázky mohou děti napadnout. Připravte je na to, že v poradně budete po celou dobu s nimi, nebude je tam vyšetřovat žádný lékař v plášti, ale psycholog, který si s nimi bude příjemně povídat, a díky kterému můžete všichni přijít na příčinu problému, jenž dítě trápí. Na obavy z poradny psychologa předem upozorněte.


Selhal jsem jako rodič?

Otázka, kterou si klade nejeden rodič, kterého čeká první návštěva pedagogicko – psychologické poradny. Mějme ovšem na paměti, že dobrý a svědomitý rodič umí rozpoznat a přijmout svoje možnosti. A říct si o radu nebo požádat o pomoc není hanba. Psycholog nemá za úkol udělat z rodiče neschopného „hlupáka“, ale naopak mu pomůže se podívat na problém dítěte z různých úhlů a rozpoznat příčinu.

Jak zachází pedagogicko – psychologická poradna s důvěrnými informacemi? Musím ji se svým dítětem navštěvovat, pokud nechci? Může dítě samo vyhledat pomoc v poradně? Do kolika let může dítě využívat služeb poradny?

Na všechny tyto otázky a ještě spoustu dalších uslyšíte odpovědi v rozhovoru s psycholožkou Irenou Švábovou.

Spustit audio