Pečujeme správně o dětské nohy?

14. březen 2017

Většina dětí se rodí s naprosto zdravýma nohama, ale v šesti letech už má třetina z nich nožičky různě poškozené. Na získaných vadách se velkou měrou podílí špatná obuv. Tedy to, co většinou vybíráme s láskou, za nemalý peníz a s pocitem, že pro dítě děláme to nejlepší. V pořadu Atrium Rádia Junior MUDr. Marie Součková, prezidentka České podiatrické společnosti, radila, jak vybírat první obuv a jak pečovat o zdravý vývoj nožiček našich nejmenších.

Nedávejme dětem boty dřív, než začnou chodit
Komu by srdce nezaplesalo nad těmi nádhernými botičkami, které se na nás doslova smějí z kdejaké reklamy nebo výlohy? A co takhle darovat krásné capáčky právě narozenému miminku? Jenže! Lékařka radí obouvání botiček odsunout až na dobu, kdy se dítě opravdu samo staví a začíná chodit. Nechme raději dítko „osahávat“ svět i bosýma nožkama. „Když dítěti uzavřeme nohu do boty, je to jako bychom mu vypnuli část receptorů, které v chodidélku má,“ říká Marie Součková. „Když přijde malé dítě ke mně do ordinace, hned poznám, jestli je zvyklé chodit na boso a noha okamžitě reaguje, anebo je celý den v botách."

Škodit mohou i malé dupačky
Základem zdravé nohy (a pohybového aparátu vůbec) je dostatek volného pohybu. V případě dětské nohy klademe důraz na slovo VOLNÉHO. Tedy i těsné ponožky nebo kratší dupačky už mohou položit základ ortopedickým vadám. Na dostatek prostoru pro volný pohyb bychom měli dbát i při výběru dětské obuvi. Na našem trhu je několik výrobců, kteří zdravou dětskou botu nabízejí, ale i těch, kteří svůj produkt za zdravý jen vydávají. Věnujme tedy péči výběru přírodního materiálu, který by měl být prodyšný, podrážka měkká a ohebná.


Sledujme vývoj dětské nohy nejen v raném věku
Dětská noha velmi rychle roste, a tak jsou boty jednou z největších finančních položek v potřebách dítěte. Děti by navíc neměly mít jen jednu obuv téže velikosti. Dr. Součková doporučuje i časté přezouvání do domácí nebo sportovní obuvi, zkrátka podle momentální aktivity. Nošení botiček po sourozencích nebo „ z bazaru“ je vůbec nešvar. I malé dítě už může mít nohu napadenu bakteriální infekcí - nehledě na to, že individuálně „vyšlápnutá“ obuv (byť krátkodobým nošením) už dalšímu nositeli nohu deformuje.

Mějme tedy na paměti zdraví našich dětí a věnujme péči a pozornost dětské noze po celou školní docházku.

Celý rozhovor o péči o dětské nožičky naleznete zde:

Další témata pořadu Átrium naleznete zde.

Spustit audio