Pazderka: Ruská společnost i vedení věří konspiracím. Představa, že teroristé prchali na Ukrajinu, je nelogická

25. březen 2024

Kolem pátečního teroristického útoku na okraji Moskvy, který si vyžádal téměř 140 mrtvých, zůstává řada nejasností. K činu se hlásí Islámský stát, úřady ale tvrdí, že zadržely čtyři útočníky, kteří podle Kremlu měli směřovat na Ukrajinu. „Zdá se, že úkolem kremelské propagandy je tuto linku posilovat, přestože k Ukrajině moc spojitostí není,“ říká v Interview Plus znalec postsovětského prostoru a šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Josef Pazderka.

„Je to nelogické v mnoha ohledech. Je tam fronta a území, kam se civilisté nemohou bez zvláštního povolení dostat, a za oficiální hranicí jsou teritoria obsazená ruskou armádou. Představa, že projíždějí nějakým okénkem, o kterém mluvil Putin, je iluzorní,“ soudí.

Čtěte také

Obvinění Ukrajiny ze zapojení do teroristického útoku podle něj není překvapivé s ohledem na dlouhodobou paranoiu kremelského režimu směrem k Západu, jehož má být Ukrajina loutkou. „Je zajímavá úpornost, s jakou se to Kreml navzdory realitě snaží podsunout,“ poznamenává.

Zároveň poukazuje na to, že ruská společnost je obecně náchylná věřit konspiračním teoriím a v tomto kontextu vnímá i varování Američanů před možnými teroristickými útoky z počátku března.

Rusko vedou lidé z tajných služeb, kteří nic nepovažují za normální, běžné a nahodilé – všechno je konspirace.
Josef Pazderka

Ruská veřejnost si podle Pazderky odvykla klást kritické otázky a ti, kdo je stále kladou, jsou pronásledováni jako obtížný hmyz. Místo toho budou propagandisté šířit teorie o tom, proč Američané neposkytli více důkazů a zda to nebyli oni, kdo tuto islamistickou skupinu vytvořil a vyslal do Ruska.

„Rusko vedou lidé z tajných služeb, kteří nic nepovažují za normální, běžné a nahodilé – všechno je konspirace. Ostatně i v případě teroristických útoků v Beslanu a v Dubrovce z počátku Putinovy éry zaznívaly hlasy o tom, že je za tím konspirace západních tajných služeb,“ podotýká.

Boj s iluzorním nepřítelem

Právě z té doby si Pazderka osobně pamatuje na přísné bezpečnostní kontroly na letištích i jinde, které se ale netýkaly různých prominentů a byly děravé. A v koncertní hale Krokus nyní navíc žádná zvláštní bezpečnostní opatření nebyla.

Čtěte také

„Ten systém je postavený na korupci. Pokud nejde o něco mimořádného, jako je olympiáda nebo fotbalové mistrovství, tak kontrola není profesionální. Moje zkušenost je přesně taková. Jste předmětem obrovského množství kontrol, ale systém se na to nemůže spolehnout. A to teď kremelský režim dobíhá,“ domnívá se šéfredaktor.

Ruští investigativci prý v roce 2020 spočítali, že každý 50. obyvatel Ruska pracuje v silových složkách, přesto se Rusové nemohou cítit v bezpečí. Veškerá pozornost je navíc nyní zaměřena na Ukrajinu a na nebezpečí islámského terorismu nezbývají kapacity.

„Jak o víkendu připomněl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, Rusko má dost bezpečnostních složek, které by mohly jeho obyvatelstvo ochránit, pokud by je používalo pro boj se skutečným nepřítelem a místo toho nebojovaly na Ukrajině s tím iluzorním,“ zdůrazňuje Pazderka.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.