Paní učitelka nám nadává, když nedoneseme úkol

1. říjen 2013

Linda nám napsala o problémech s paní učitelkou. Přečtěte si odpověď psycholožky Mileny.

Dobrý den,
prosila bych o radu.

Mám trochu větší problém s naší družinářkou. Chodím do 4. třídy ŽŠ. Tuhle paní učitelku máme na anglický jazyk. No a teď k věci – když někdo nepřinese na angličtinu úkol, tak mu začne nadávat a dá tomu dotyčnému zvláštní úkol. No řekněte, to není normální, jen řekněte váš názor. Ve jménu celé 4. třídy vás prosíme o radu.

Linda

Ahoj Lindo a celá 4. třído,

omlouvám se za pozdní odpověď, byla jsem mimo Prahu na kurzu se studenty.

Mám málo informací na to, abych mohla posoudit a komentovat chování vaší paní učitelky. Co ale můžu říct je, že nadávky do školy nepatří, a to ani na straně učitelů, ani na straně žáků. Chápu, že paní učitelce vadí, když nepřinesete úkol a chce po vás nápravu. To, že vám dá ještě navíc zvláštní úkol, je nejspíš způsob, jakým vás chce přimět k tomu, abyste příště úkol přinesli. Smyslem úkolů obvykle bývá procvičení toho, co jste se naučili, a to, abyste si naučené dobře zapamatovali. Myslím, že v tomto tedy paní učitelka nejedná nijak špatně a vy byste to měli přijmout. Řešením je, že pokud se chcete zvláštním úkolům vyhnout, přinesete úkol, který byl zadaný všem.

Pokud vám ale nadává, není to dobře. Zkuste se jako třída domluvit a slušně o tom s paní učitelkou promluvit a požádat jí, aby svou nespokojenost a námitky k vaší práci vyjadřovala mírněji. Nebo máte také možnost probrat to třeba s vaší třídní.

Držím palce, ať je nálada ve třídě lepší a dejte někdy vědět, jak se to vyvíjí.

Ahoj Milena

autor: Milena Nováková
Spustit audio

Pusť si video