Panenka Bára a Perenda. Dva knižní tipy pro holčičky i kluky

4. březen 2016

Každá holčička má svou milovanou panenku. Není ale panenka jako panenka. Bára je kouzelná... A Perenda, podivný lesní tvor, určitě zaujme všechny malé kluky. Dvě knížky, které podpoří dětskou fantazii, vám představí naše Knižní záložka.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše Knižní záložka.

Leží přede mnou dvě dětské knížky, a kdybych si měla vybrat jednu z nich podle obrázku na obálce, moc bych váhala – obě ty ilustrace jsou lákavé a svědčí o tom, že uvnitř na vás čeká prima počteníčko.

Sahám tedy nejprve po oranžové knížce z nakladatelství Grada. Knížku Panenka Bára napsala Lenka Rožnovská, ilustrovala Katarína Ilkovičová a nakladatel upřesňuje, že jde o četbu pro prvňáčky, vhodnou také pro genetickou metodu čtení. Že nevíte, co to je, ta genetická metoda? Ani já to do předchvíle netušila, ale teď už vím, že genetická metoda (označovaná též jako hlásková) spočívá v hláskování slov. Dítě nejprve „přehláskuje“ slovo, pak je teprve přečte dohromady. Spojuje tedy hlásky bez slabikování (s-l-o-v-o – slovo). Zjednodušeně řečeno, vychází se z intuitivního čtení po hláskách, které si osvojují už předškoláci. Tato metoda se dnes pojímá jako metoda přirozená vývoji dítěte. Za jejího autora je považován spisovatel a pan učitel Josef Kožíšek - použil ji v čítance Poupata již v roce 1913. Víte, které Kožíškovo dílo vychází už déle než sto let, stále znovu a znovu, a řekla bych, že s tím zdaleka není konec? Říkejte se mnou:

Polámal se mraveneček, ví to celá obora.
O půlnoci zavolali mravenčího doktora…

Zatímco Panenka Bára, jak název napovídá, je určena spíše pro holčičky, ta druhá knížka z nakladatelství Plot je vysloveně klučičí. Napsala Magdalena Wagnerová, nakreslil Jaromír F. Palme a jmenuje se Perenda. Ptáte se, co je Perenda? Nebo snad: kdo je Perenda?

Perenda je, milé děti, urostlý lesní tvor. Ani člověk, ani zvíře. Prostě hromotluk mužského pohlaví, možná tak trochu obr. Je o šest hlav vyšší než průměrné devítileté dítě a o tři hlavy větší než průměrný dospělý muž. Má jednu obrovskou hlavu, jedno obrovské tělo, dvě obrovské ruce a dvě obrovské nohy. Někdy z něj jde hrůza, navíc je samotář a velký milovník naschválů. Přes den čte knihy a v noci vymýšlí různé zlomyslnosti. A když to na něj přijde, straší i za bílého dne. Pokud jde o jídlo, miluje tatranky a nealkoholické pivo. Nosí u sebe ve dne v noci kouzelný nápoj – ale proč a nač, jak to bylo se záhadným ruksakem a kde se tam vzala červená krabice a baba Jezdinská, to vám neprozradím. Čtěte Perendu až do konce, tam to všechno je.

Na shledanou za týden se těší vaše Knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio