Palec jako délková míra

18. říjen 2013

Kdybych se vás zeptala, jestli víte, co je to palec, asi byste se začali smát. Jistě že to víte, každý máte dva na nohách a dva na rukách. Palec je prostě jeden z prstů. Palec ale může být i délková jednotka.

Záměrně neříkám stará, protože v Anglii a Americe se běžně měří na palce dodnes. Dokonce pro některé výrobky, jako jsou například instalační trubky, pneumatiky nebo displeje elektrospotřebičů – televizorů, počítačů a mobilů, se délka v palcích používá po celém světě.

A kolik to tedy je, jeden palec? Třeba v Českých zemích byl jeden palec 26,3 milimetru, tedy něco málo přes dva a půl centimetru. Délka palce byla původně odvozena od šířky mužského palce.

Ale pozor, třeba Anglický palec vyjadřoval délku tří zrn ječmene. Nakonec udělejte si doma pokus právě s těmi obilnými zrny. Kupte si třeba ve zverimexu nějakou krmnou směs pro ptáčky, z ní vyberte ječná zrna – poznáte je snadno, jsou dlouhá, štíhlá a trochu píchají – ta seřaďte za sebe a přeměřte pravítkem. Správný anglický palec by měl měřit 25,39954 mm. No trošku to zaokrouhlíme, co říkáte. Takže stačí, když naměříte 25,4 mm.

Držím vám palce, ať se pokus s palcem vydaří. Jo a dávejte si pozor na slepice, ať vám to celé nezhatí. Ty totiž ani tak moc nezajímá bádání jako zobání a ječmen mají moc rády.

Tak si to společně s délkou palce zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video