Ondra a klaun. Humorná i poučná knížka pro děti každého věku i jejich rodiče

1. duben 2016

Ne každému klukovi se stane, aby nasedl do tramvaje a potkal tam klauna. A což teprve, aby ho tramvaj dovezla po staré tajné koleji ke klaunské maringotce. A nejen to!

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše Knižní záložka.

Jak jste se měli o Velikonocích? Už jste snědli všechna vajíčka, ta opravdická i čokoládová? Možná někomu velikonoční zajíček nadělil knížku – aspoň tak jsem to viděla u našich sousedů. Mají zahrádku a na Velikonoce se jejich děti vždycky moc těší. V pondělí ráno vstávají ještě za tmy, v nočních košilkách a s baterkou v ruce vyběhnou ven a hledají, co jim tam tentokrát velikonoční zajíček nadělil.

Pětiletý Ondra na mě dopoledne přes plot volal: „Teto Záložko, že nevíš, co jsem dostal od zajíčka?“ Nečekal na odpověď a halekal: „Knížku! Byla pod rybízama! Že je zajíček chytrák, zabalil ji do kytičkovanýho papíru, a taky do igelitu, aby nezmokla a neohryzali ji slimáci-plzáci! Že neuhodneš, jak se ta krásná velká obrázková kniha jmenuje?“ zeptal se Ondra, ale na odpověď nečekal, nemohl to vydržet a s vykulenýma očima šeptal: „Má jméno po mně, Ondra a klaun se jmenuje, klaun je šašek, už to vím, je tam namalovanej. A Ondra z knížky má pruhovanou mikinu jako já. Chceš, do oběda bych ti ji půjčil?“ navrhl Ondra.

Díky tomu vám ráda sděluji, že pohádkovou knížku Ondra a klaun napsal Michal Vaněček, obrázky nešetřila Věra Krumphanzlová, která do knížky vymyslela taky několik úkolů a jednu hru, a pro nakladatelství T-Soft Eternity ji vydal Ateliér Dokument. Za výtěžek z prodeje se kupují knížky pro děti v nemocnicích.

A o čem že je knížka Ondra a klaun? Mohla bych říct, že o Ondrovi a o klaunovi, to dá rozum, ale to se nedělá, tak aspoň stručně. Ondra chodí do čtvrté třídy a škola ho moc nebaví. Potká v tramvaji klauna Ferdinanda, ten ho pozve do své maringotky a druhý den pan školník přitluče na školní vrata ceduli: Hledá se učitel. Co myslíte, kdo se přihlásí a rozesměje pana ředitele až k slzám? Proč začne vyučování čtvrťáky bavit? Jak to, že děti při školní výpravě do zoologické zahrady porozumí sloní řeči? A co čeká Ondru s Amálkou o prázdninách? Čtěte knížku Ondřej a klaun, tam to všechno je.

Na shledanou za týden se těší vaše Knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio