Oko na oko aneb Zdravé vidění

3. leden 2017

Zrak patří k pěti základním smyslům, kterými jsme vybaveni. Podněty z těchto smyslů získané napomáhají k celkovému rozvoji člověka. Jak důležitý je zrak, co vše může správnému vývoji vidění bránit a jaké příznaky očního onemocnění mohou rozeznat rodiče? MUDr. Lucie Valešová odpovídala nejen na tyto otázky v pořadu Atrium.

Od věku nula…

První vyšetření zraku dítěte probíhá už v porodnici, bezprostředně po porodu. Tam je velice důležité zjistit, zda dítě netrpí šedým zákalem. Včasným záchytem je totiž možné předejít nevratnému poškození zraku.

„Vyšetření jsme schopni provádět ve věku nula.“ To říká MUDr. Lucie Valešová, která má zkušenosti s diagnostikou velmi malých dětí (určité projevy umožní lékaři posoudit stav zraku dítěte). U preverbálních dětí, které ještě nedovedou s lékařem komunikovat, je vyšetření obtížnější, ale zvládnutelné. Podle MUDr. Valešové je ale důležité, aby rodiče návštěvu u očního lékaře správně načasovali. Dítě totiž potřebuje být v klidu a soustředěné. Není vhodné plánovat takové vyšetření např. po očkování nebo po nějaké stresové příhodě.

Gagaga nebo káč

Děti, které začínají mluvit, ale stále ještě nejsou schopné přesně pojmenovat věci nebo obrázky, je dobré na vyšetření v oční ordinaci připravit. „Je úplně jedno, jestli dítě říká kačence gagaga nebo káč, jen musím vědět, že tím slovem označuje právě tento obrázek,“ říká MUDr. Valešová. Rodiče by tak měli s dětmi nejprve natrénovat, jak který předmět bude dítě nazývat. Při následném vyšetření pak nedojde k nedorozumění, co dítě vlastně vidí a jak tomu říká.

Pravidelné prohlídky u pediatra – v prvním, třetím a okolo pátého roku věku dítěte – by rodiče neměli podceňovat. Právě při těchto vyšetřeních může lékař odhalit oční vadu, se kterou pak dítě odešle k oftalmologovi. Při zanedbání hrozí nebezpečí z prodlení – některé vady nemusí dítě nijak omezovat a nevšimne si jich ani rodič. Později už může být pozdě. Správné vidění totiž postupně zraje a úplně dokončeno je mezi 7. a 9. rokem. V tomto věku však už končí možnost cokoliv ve vývoji vidění ovlivnit.

A čeho by si tedy rodiče měli všímat? „Jednoduše řečeno – jakékoliv odchylky od normálu – například jiného zbarvení zorničky či změny symetrie očí,“ říká MUDr.Valešová. „A rodiče, kteří sami mají nějakou zrakovou vadu, by se svým dítětem měli navštívit očního lékaře nejpozději do tří let věku.“ Genetika je v tomto případě neúprosná a má velký vliv na výskyt zrakových vad.

Že potřebují odpočívat i oči našich dětí, to je v „době počítačové“ jasné, ale jak na to? I to se dozvíte z vysílání pořadu Atrium.

Spustit audio