Odlož mobil! Digitální detox je výzva pro děti i dospěláky. Dokážeš to taky?

5. červen 2018

Už jste někdy přemýšleli nad tím, kolik času trávíte na počítači nebo s mobilem v ruce? Okřikují vás rodiče, že byste měli všechno vypnout a jít ven? Věřte, že pro ně často platí to samé. Možná všichni potřebujete digitální detox. Co to je a k čemu to může být dobré? Český rozhlas pro vás připravil několik výzev, při jejichž plnění si odpočinete od digitálního světa. Zkuste si je s kamarády nebo s rodinou a uvidíte, kdo to zvládne.

Radio Wave připravilo projekt Digitální detox, který se věnuje takzvanému digitální přetížení. To nastane, když se člověk až moc ponoří do světa chytrých telefonů, počítačů nebo sociálních sítí. Všechny tyhle věci jsou úžasnými pomocníky. Poskytují nám neuvěřitelně rychle informace o okolním světě a spojí nás s přáteli a rodinou. Navíc si s nimi užijeme spoustu zábavy. Když se to ale přežene, mohou způsobit i velké problémy. Digitální přetížení může vést ke ztrátě pozornosti, poruchám paměti, nebo dokonce až k depresím. A o to určitě nikdo nestojí.

Je proto důležité stanovit si hranice. No schválně – býváte někdy tak zahloubaní do svých telefonů, že ani nevnímáte okolí?

Detox se Ševou

Téma přetížení technologiemi se objeví i na Rádiu Junior. Náš youtuber Petr Ševčík alias Ševa pro vás připravil video o tom, jak vypadal svět před všemi těmi digitálními vymoženostmi.


Sám také podstoupil krátký digitální detox, kdy musel na půl hodiny odložit mobil a jen pozorovat, co se kolem něj děje. Jak to má s digitálními technologiemi a jak svůj detox zvládl? To prozradil Kubovi Voříškovi v rozhovoru v odpoledním vysílání Rádia Junior. Povídala si s nimi i Iva Jonášová z Rádia Wave.

Vyzkoušejte si to sami

Český rozhlas pro vás vymyslel několik výzev (najdete je na webu Radia Wave), díky kterým můžete digitální detox zažít na vlastní kůži. Možná se vám to bude zdát na první pohled jednoduché, ale zvládnete to?

Své výsledky můžete porovnat i se známými osobnostmi, které se do výzev Digitálního detoxu zapojily. V krátkých video vzkazech výzvy zhodnotí například youtuber Johny Machette, foodblogerka Maškrtnica, umělkyně Ester Geislerová a další.

Na webu rádia Wave si také můžete udělat jednoduchý test, jak moc jste (nebo nejste) digitálně přetížení.

Celý projekt bude 9. června zakončen prima akcí v pražských Kasárnách Karlín. Od 13 do 22 hodin na vás čeká turnaj ve fotbale, plážový volejbal, stolní tenis nebo DJové a kapely.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio