O Vánocích v Dánsku pozor na skřítky!

4. prosinec 2014

Přijměte pozvání od Klárky Novákové a její desetileté neteře Isabellky Goméz a užijte si s nimi Vánoce v Dánsku. Vyskočte si na parník a v Dánsku budeme, než napočítáte do pěti.

Dánové zdobí o Vánocích dům i zahradu soškami skřítků. Dánští skřítci jsou ale pěkní lumpíci! Během adventu sice každý večer nadělují dětem nějakou dobrůtku nebo hračku do ponožky, ale pokud jim za to děti nedají rýžovou kaši, skřítci vyvádějí různé lumpárny – třeba něco rozsypou, převrhnou nebo připálí jídlo.

Dánové také o svátcích vyvěšují svoji vlajku – je červená s bílým křížem a v Dánsku jsou na ni velmi hrdí.

Štědrý večer se v Dánsku slaví 24. prosince stejně jako u nás. Ale štědrovečerní večeře je úplně jiná než ta naše. Podává se kachna s nádivkou, červené zelí a brambory obalené v roztaveném cukrovém nálevu. Zní to možná trochu zvláštně, ale je to moc dobré.

Dánským skřítkům se dává rýžová kaše

Na svátečním stole je taky pečená treska s ředkvičkou, pivní chléb, teplá šunka a rýžová kaše, do které se vhodí spousta mandlových lupínků a jenom jedna celá mandle. Ten, kdo ji najde, dostane malý dáreček.

Velké dárky přináší Vánoční muž. Jezdí na saních tažených soby a bydlí na severním pólu společně s maminkou, dětmi a pomocníky skřítky.

Risalamande se říká rýžové kaši s mandlemi. Dánové ji jedí na konci štědrovečerní večeře

A jaké to je, když skřítci tančí kolem stromečku? To si můžeš poslechnout:

Na perníčcích je obrázek Vánočního muže
Spustit audio

Pusť si video