O Valérii. Krásné velbloudí slečně

26. duben 2017

Valka, Valinka, Valuš, Valeri, Lera nebo Lerka. Ať už jí říkají jakkoliv, jedno je jisté – velbloudí mimčo ze Zoo Brno se má čile k světu. Podívejte se na fotky.

Velbloudí rodinka

Její mamka Majda je už zkušený rodič, ale pro mladého velblouďáka Dreda je to úplně první potomek. A jak se novopečený tatík cítí? Na tuto otázku nám odpověděl: „Áááár!“. Redakce Rádia Junior předpokládá, že to ve velbloudštině znamená něco jako: „Moje dceruška je nejchytřejší na světě, jsem tak šťastný, že ji mám, akorát mě pořád kope ze spaní.“ Přesný překlad ale neznáme, česko-velbloudí slovník ještě nikdo nevynalezl.

Valérka se všem obyvatelům zoo moc líbí a všichni s napětím očekávají, kdo se stane její nejlepší kamarádkou. Ve vedení je údajně lední medvědice Noria, která se nechala slyšet, že by se s velbloudicí klidně podělila o svůj oblíbený modrý míč. Hned v závěsu je žirafka Zafara pocházející ze vznešeného žirafího rodu. Mele se to i ve výběhu surikat, kde vždy několik hlav vyhlíží, jestli už k nim Valérka nejde na návštěvu. Všichni ale přejí Valérce jediné - hodně zdravíčka a štěstíčka a co nejméně velbloudího bloudění.

Velbloud dvouhrbý

Velbloud dvouhrbý zdomácněl přibližně před 4,5 tisíci lety a na světě jich žije asi 1,5 milionu. Jejich divocí příbuzní, kteří obývají stepní a pouštní oblasti Číny a Mongolska, patří mezi kriticky ohrožené druhy. V Číně zbývá podle odhadů jen asi 600 jedinců a v Mongolsku 350. Velbloudi jsou známí svou odolností a statečností. Dokážou na poušti překonávat hrozně velké vzdálenosti a vydrží strašně dlouho bez vody.

A pokud jste nadšenci do velbloudů, pusťte si díly pořadu Pro slepičí kvoč, kde jsme si o nich povídali.

Velbloudům zdar!

Co žere velbloud?

Proč se velbloudovi říká "koráb pouště"?

Proč mají velbloudi dva hrby?

Proč má jeden velbloud dva hrby a druhý jen jeden?

Proč někdy velbloudovi ten hrb plandá?

autor: Hana Lehečková
Spustit audio