Než vyrazíte na cesty…

7. červen 2016

Možná to znáte. Čeká Vás dovolená, chystáte kufry a přemýšlíte, zda máte všechno. Jedno je jasné – bez lékárničky neodjíždějte! Pokud dumáte nad tím, co do takové cestovní lékárničky vlastně patří, čtěte dál. Anebo lépe – poslouchejte dál! Na konci krátkého článku si můžete v klidu poslechnout úterní Atrium, ve kterém si Petra Lazáková povídala s primářem Dětského a novorozeneckého oddělení Pardubické nemocnice Marianem Šenkeříkem. Téma? Než vyrazíte na cesty…

Pan primář tvrdí jasně: nejdůležitější je vždy prevence!

Pokud se chystáte do exotických zemí, nebojte se dítě dát naočkovat (žloutenkou typu A i B, očkování proti meningitidě, břišnímu tyfu atd.). Váš pediatr nebo lidé z jakéhokoli centra cestovní medicíny či z krajské hygienické stanice Vám poradí, jaká očkování jsou pro danou zemi a region doporučována.

Není od věci dítě připravovat i na blížící se změnu stravy a předcházet tak střevním infekcím. Před cestou tedy zvýšit podávání probiotik (stačí více bílého jogurtu a kysaných mléčných nápojů). Případně se mohou podávat i kapsle Enterol. Samozřejmě zaručeno tím nemáte bohužel nic – ale rozhodně neškodí využít všechny možnosti ochrany.

Nejdůležitější je, abyste na rizikových místech (hlavně v rozvojových zemích) kupovali POUZE dobře uzavřenou balenou vodu. A je také vhodné používat ji i na mytí zubů! Dobré také je jíst jen ovoce, které lze oloupat. Děti by si pochopitelně měly před každým jídlem umýt ruce mýdlem nebo je postříkat desinfekcí ve spreji nebo gelovou desinfekcí.

Zásadní je dbát na časté potírání opalovacím krémem! Pokud se dítě spálí a vzniknou puchýře, vytvoří se tak velká otevřená rána, která se obvykle v tropických vlhkých oblastech špatně hojí a může se tak bolestivě zanítit.

Nezapomeňte děti chránit před hmyzem (ať už komáry nebo klíšťaty)! Silnější spreje s vyšší koncentrací účinné látky můžete stříkat i na oblečení! Pan doktor Šenkeřík to doslova doporučuje!

Chcete pomoci s naplněním Vaší cestovní lékárničky? Víte, jak správně pečovat o Vaše dítě, pokud dostane „cestovatelský“ průjem a zvrací? To vše se dozvíte nebo si to alespoň ověříte – pokud si poslechnete Atrium, pořad Rádia Junior. Primáře Dětského a novorozeneckého oddělení se ptala naše redaktorka Petra Lazáková.

autor: pma
Spustit audio