Nepřehánějte to s hygienou ani s krémy! „Nic, čeho je moc, nám nedělá dobře,“ říká dermatoložka

3. únor 2016

Jaká je profesionální deformace dermatoložky? Když se na někoho podívá, vidí, co by se dalo napravit. Nebo spíš odstranit. „Je to pro mě drama,“ usmívá se specilistka Karolína Kykalová.

Dermatolog by se neměl snažit pacienta upravit podle svého, ale podle jeho přání. Navést pacienta na správnou (tedy svou) cestu se ale může pokusit pohovorem o možnostech a metodách. Přání pacientů se překvapivě řídí podle ročních období. Spousta lidí se chce zkrášlit v období adventu.

„Asi si teprve koncem roku nashromáždí potřebné peníze,“ spekuluje dermatoložka Karolína Kykalová. „Někdo potřebuje vypadat líp v práci, hledá nové zaměstnání nebo to dělá pro sebe. Horší je, když to dělá kvůli někomu jinému. To většinou není dobrá cesta.“


Dermatologie
korektivní – opravná, řeší i zdravotní problémy (mateřská znaménka, jizvy po operacích, po akné)
estetická – zabývá se tím, co pacienta neohrožuje

Základem léčby jsou chirurgické lasery. „Je to záležitost dostupná,“ myslí si Kykalová. „Pokud to ale není biostimulační laser na hojení, tak to bolí vždycky.“

Méně je více

S hygienou to hodně lidí přehání a sprchují se třeba i třikrát denně. A ženy rády a často experimentují s krémy. S chemií, která je obsažená v krémech i mýdlech, si kůže ale často neví rady. „Nic, čeho je moc, nám nedělá dobře. Ani přemíra hygieny, ani přemíra péče o kůži,“ upozorňuje dermatoložka.

Připomíná terapeutickou metodu, která spočívá ve „vlídné nevšímavosti“. „Člověk musí rozumně poslouchat to, co mu kůže říká.“ Střídání a vrstvení krémů může vyvolat negativní reakce. „Je třeba vybírat podle aktuálního stavu pleti.“

Karolína Kykalová

Je bio lepší?

„Není to můj osobní názor.“ Některé látky, které potřebujeme dostat do hlubších vrstev kůže, prý potřebují chemické nosiče. „A to biologicky neuděláme. Pokud není zdravotní problém, každý si může vybrat.“ Kykalová sama se nelíčí. Proč?

„Ráno nestíhám. Dřív jsem se líčila ráda. V současné době je ta dekorativní kosmetika velmi kvalitní, takže při dobrém výběru neudělá paseku na kůži.“ Někdy se naopak dokonce doporučuje, aby zabránila vlivům vnějšího prostředí.

Proč se dermatologům říkalo dřív mastičkáři? Jaké jsou nové trendy v laserových technologiích a co všechno dokážou? Proč má ráda historii? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: eh , Jiří Holoubek
Spustit audio