Největší problém dnešních předškoláků? Udržet pozornost

20. říjen 2017

Nedostatek trpělivosti se projevuje u těch nejmenších dětí kolem tří let. U ničeho dlouho nevydrží a přeskakují z činnosti na činnost. Rodiče takových dětí najdou pomoc a radu například v Mateřském centru Krůček ve Svitavách. Lektorka Soňa Nádvorníková pomáhá rodičům po vzoru Montessori vzdělávání nastolit jednotlivým činnostem řád. Používá k tomu Klokanův kufr.

Klokanův kufr je komplexní diagnostická pomůcka, která hravou formou zjišťuje, jak jsou rozvinuté schopnosti dítěte zejména předškolního věku, od tří do sedmi let.

A protože je to pomůcka pro děti, nabízí se k ní pohádka: „Byl jeden klokan a ten chtěl jít do školy. A zjistil, že než do ní půjde, musí znát moc věcí. A všechno, co mu přišlo zajímavé, si strkal do kapsičky. Ale tam už se mu to jednoho dne nevešlo, a tak si to dal do kufru. A protože se jeho řešení líbilo i dospělákům, řekli si, že je to báječný nápad a chtěli takový kufr pro všechny děti v zemi,“ vypravuje Soňa Nádvorníková.

Co se ukrývá v Klokanově kufru

Je to soubor aktivit a her pro předškolní děti, které hravou formou plní zadané úkoly. Na základě toho odborník pozná, Jestli jsou dovednosti dítěte přiměřené jeho věku. Všechno se odehrává hravou formou, není to dlouhé diagnostické vyšetření v ordinaci.

„Tady u nás v Krůčku rodiče mohou přijít i několikrát a já následně připravím aktivity pro rodiče, které pak s dítětem mohou procvičovat,“ vysvětluje Soňa Nádvorníková.

„Například některé děti mají nechuť ke kreslení. Často to je proto, že nesprávně drží tužku. Je to opravdu velmi časté. A jak ji nesprávně drží, ani to malování jim nejde, jako ostatním dětem. Jsou z toho zklamané a tuto činnost odmítají. My na to jdeme oklikou. Začneme cvičením od velkých ramenních kloubů, hravou formou nacvičíme úchop tužky, dítě už ví, jak na to, a jeho vztah ke kreslení se postupně mění. Děti nechceme v žádném případě tzv. štítkovat, ale naopak rozvíjet v tom, v čem jsou dobré,“ uzavírá Nádvorníková.

Mateřské centrum Krůček Svitavy

Krůček oslavil už patnácté narozeniny. Je to nejen rodinné centrum pro maminky, tatínky a prarodiče, ale zabývá se i dobrovolnictvím, podporuje rodiny s autistickými dětmi, okrajově se věnuje i seniorům.

„Do konce roku bychom chtěli přestavět místnost v Krůčku tak, aby odpovídala Montessori zásadám. Fungujeme každý den, máme kluby pro různý věk dětí, teď chystáme 30. října velkou haloweenskou akci. Přijďte se podívat,“ zve do Mateřského centra Krůček jeho ředitelka Kateřina Novotná.

Článek je převzat ze stanice ČRo - Pardubice.

autor: jsl
Spustit audio