Naše hudba našim dětem

2. únor 2017

To je název projektu, který usiluje o návrat kvalitní české hudby do českých škol. „Začali jsme vyrábět edukační materiály pro učitele, kteří mají momentálně k dispozici jen zpěvníky: Já, písnička 1-3 , což je neuvěřitelně omezený repertoár,“ říká autorka projektu, popová a muzikálová zpěvačka a učitelka (nejen) hudební výchovy Eva Kleinová.

Aby „hudebka“ bavila


Webový portál Naše hudba našim dětem nabízí učitelům hudební výchovy metodiky výuky písní, hlasového vedení, notové podklady, hudební základy, edukační verze skladeb, motivační videa a mnoho dalších podnětů. „Důležité je uchopit dítě v co nejnižším věku a dát mu pocit z české písně. Ve chvíli, kdy si zamiluje českou písničku jako malé, není pak problém nadchnout ho třeba v pubertě,“ říká Kleinová.

Za základní stavební kámen české populární hudby považuje divadlo Semafor s tvorbou Suchého a Šlitra, ale i mnoho písní od Ivana Mládka, Karla Gotta, nebo i současných populárních zpěváků, jako jsou Ewa Farna nebo Chinaski. „Dá se najít velké množství skladeb, které děti textově i melodicky zaujmou,“ dodává.

Nejdřív česky, pak anglicky


Eva Kleinová obhajuje důležitost zpívání v češtině i z pohledu zpěvačky. „Angličtina se při zpívání v puse tvoří úplně jinde, než čeština. Takže v momentě, kdy děcko začne v první třídě zpívat a skvěle napodobovat Beyoncé nebo Justina Biebera, nezazpívá správně českou lidovou písničku. Proto je nesmírně důležité, aby převaha skladeb byla v češtině,“ vysvětluje.

Dalším počinem Evy Kleinové a příležitostí pro všechny děti a mladé lidi od 6 ti 19 let, kteří rádi zpívají, je Pražský pěvecký festival.

Více o něm se dozvíte z rozhovoru Moniky Valentové se zpěvačkou a učitelkou (nejen) hudební výchovy Evou Kleinovou.

Spustit audio