Nádorová onemocnění v dětském věku

29. březen 2016

S MUDr. Evou Drahokoupilovou z Kliniky dětské hematologie a onkologie FN Motol si Ivan Douda v Atriu povídal o onkologických onemocněních v dětském věku i o možnostech a limitech jejich léčby.

MUDr. Eva Drahokoupilová se specializuje na tzv. solidní (tvrdé, pevné) nádory. Termín rakovina nepoužívá moc ráda, protože vzbuzuje přílišný strach. Mnoho nádorových (i zhoubných) onemocnění už současná medicina umí léčit. Používají se tři základní metody – chemoterapie, ozařování (radioterapie) a chirurgické zákroky. Při nezhoubných nádorech nedochází po jejich odstranění k recidivě.

Vznik nádorů může souviset s dědičnou dispozicí, vývoj nádorového onemocnění u dětí je podstatně rychlejší než u dospělých. U dětí navíc není možné odhalit nádor při vyšetření krve (tzv. onko-markery).

Motolské centrum působí celostátně, původně bylo v celé republice jediné, dnes je podobné i v Brně. Nemocnice pomáhá i s rehabilitačními pobyty svých dětských pacientů. Celkový výskyt nádorových onemocnění u dětí v ČR je kolem 250 ročně. Kompletní informace o nemoci poskytují lékaři rodičům, u dětí je třeba míru a způsob podání informací vždy pečlivě vážit.

autor: Ivan Douda
Spustit audio