Nad Českem přeletí vesmírná stanice s Krtečkem na palubě. Posviťte mu!

24. květen 2018

Chtěli byste se někdy podívat do vesmíru? Třeba se vám to splní stejně jako pohádkovému Krtečkovi. Plyšovou hračku oblíbeného krtka vzal totiž na palubu Mezinárodní vesmírné stanice americký astronaut Andrew Feustel. A vy mu dnes a zítra můžete zamávat a posvítit na cestu.

Ve čtvrtek 24. 5. a v pátek 25. 5. budou vhodné podmínky na to, abyste mohli na noční obloze vidět vesmírnou stanici, která se také označuje anglickou zkratkou ISS. A to se nachází 400 kilometrů nad Zemí! To je tak daleko jako z Prahy do Bratislavy!

Proč není stanice dobře pozorovatelná každý den a kdy a kde ji máte největší šanci zahlédnout? Poslechněte si našeho zahraničního redaktora Ondřeje Klapala, který o celé akci povídal na stanici Plus:


Andrew Feustel chce pořídit z téhle neuvěřitelné výšky fotografie České republiky. Jeho manželka má totiž české předky, a tak se také Andrew k naší zemi hrdě hlásí.

Vy mu můžete pomoci, aby nás nepřehlédl. Astronomický ústav Akademie věd ČR vyzval všechny děti, aby astronautovi a Krtečkovi posvítily. Přelet stanice přes naše území začne dnes ve 22:53 a potrvá 7 minut. Vyběhněte tedy klidně v pyžamu ven před dům, zamávejte a posviťte baterkou nebo třeba mobilem. Zapojíte se?

A když své pozorování zdokumentujete obrázkem nebo fotkou a vše pošlete na email projektu Do kosmu s krtkem 2018 – info@krtek2018.cz, můžete navíc i něco vyhrát. Astronomové totiž vybrané obrázky ocení drobným dárečkem.

Při této příležitosti připravily zajímavý program také hvězdárny v Ondřejově a v Brně.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio