Nachlazení, angíny, chřipky: Mýty a polopravdy

31. říjen 2017

„V krku to máš bílý, to bude angína.“ „Když mu nemoc zavinila bakterie, tak se nenakazíš.“ „Doktorka mu ani neudělala CRP, a rovno dala nějaká antibiotika.“ Podobné výroky jste možná už také slyšeli. Někteří rodiče na sebe rádi berou pomyslný lékařský plášť, anebo zdravotní stav svého dítěte konzultují s „doktorem internetem“. Skuteční lékaři tomuto trendu moc nefandí. I proto si Petra Lazáková pozvala do studia pediatra a vedoucí Odborné společnosti praktických dětských lékařů Alenu Šebkovou. Řeč byla o polopravdách amatérské anamnézy a léčby horních cest dýchacích.

Neléčená rýma trvá týden, léčená 7 dní

Rýma nebo-li zánět nosní sliznice je určitě nejčastější podzimní nepříjemností, pokud mluvíme o zdraví. Má několik příčin. Jejím obvyklým původcem jsou viry patřící do skupiny tzv. rhinovirů. Těch je více než 200. Při nádechu pronikají do nosu, usazují se na jeho sliznici, množí se a vyvolávají místní zánět. Pokud rýmu nedoprovází žádné další komplikace (horečka, bolesti, zvracení…), je dobré hodně smrkat, pít a být v teple. Novorozencům lze hleny odsávat pomocí jednoduché ruční nebo „luxové“ odsávačky. Paní doktorka ale dodává, že je nutné to provádět se selským rozumem – tedy ne moc často a v polosedě. Pokud sliznici dráždíte v krátkých intervalech, produkuje ještě více sekretu. Velmi časté rýmy mohou být pak důvodem k extrakci nosní mandle. Ta bývá semeništěm virů a v pozdějším věku tak jako tak zaniká. Takže v případě opakovaných nachlazení je dobré se o tomto zákroku poradit s lékařem!

S kašlem do školy – proč ne?

Občasné ranní pokašlávání vskutku řešit nemusíme. Ale na častý suchý dráždivý kašel je třeba si dát pozor, aby se z něj nevyklubalo něco závažnějšího. Alena Šebková upřesňuje, jak správně používat léky na kašel: antitusika se podávají na suchý dráždivý kašel přes den – mukolytika se užívají na kašel, ve kterém je slyšet, že už dítě vykašlává hleny. Mukolytika tyto hleny uvolňují, a proto je nutné je použít naposledy odpoledne. Jinak by mohly uvolněné hleny dráždit v noci ve spánku.

Viry se přenášejí snadno, bakterie ale ne?

Toto pravda není. Stejně tak není pravda, že viry přinášejí méně závažná onemocnění než bakterie. Chřipka je virová záležitost a je to onemocnění, které může mít vážné komplikace a někdy i následky. V případě virové nebo bakteriální infekce tedy není dobré olizovat po sobě lžíce, pít ze stejné skleničky, pusinkovat sourozence apod.

ATB jedině po odběru CRP?

Někdy lékař usoudí, že dítě nepotřebuje další vyšetření kvůli rozhodnutí, zda podat či nepodat antibiotika. Zkušený pediatr by opravdu měl na první pohled poznat, zda je dítě nutno trápit výtěrem nebo odběrem kapičky krve kvůli hodnotám CRP (C-reaktivní protein). Není tedy pravidlem, že lékař, který dítě nevyšetří a nasadí ATB rovnou, je špatný lékař. Vždy je prostě dobré se na důvody jeho rozhodnutí zeptat. Alena Šebková také tvrdí, že některé nemoci vskutku nelze léčit pouze homeopatiky, jak se teď občas tvrdí. Podle ní se tak dítě vystavuje rizikům větších komplikací.

Očkování proti chřipce?

Předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Alena Šebková očkování malých dětí proti chřipce doporučuje. Pokud chcete chránit už novorozeně, tak je podle ní vhodné proočkovat okolí – tedy rodiče a sourozence. Chcete vědět více? Pusťte si Atrium Českého rozhlasu Rádia Junior! Aleně Šebkové pokládala dotazy Petra Lazáková.

autor: pma
Spustit audio