Na Kypru prý straší o Vánocích čerti!

11. prosinec 2014

Ostrov Kypr, to jsou dva státy v jednom. Kousek Kypru totiž patří Turecku a jiný kousek Řecku. A jak se tam slaví Vánoce? V turecké půlce vlastně vůbec, ale u Řeků je to moc zajímavé.

V severní části ostrova žijí muslimové, kyperští Turci, a ti Vánoce neslaví. Zato kyperským Řekům naděluje dárky svatý Vasil. Ale ne na Štedrý večer jako Ježíšek nám, ale až 1. ledna. Už dlouho předtím se ale dělají přípravy – zdobí se stromeček, celé rodiny chodí do kostela a děti na koledu, řecky se jí říká kalanda. Děti obcházejí dům od domu, zpívají vánoční koledy a lidé jim za to dávají různé dobroty.

Tradiční kyperské cukroví melomakarona je z vlašských oříšků a medu. Peče se taky slaný koláč vasilopita. Zapéká se do něj mince, a kdo ji najde, bude mít štěstí po celý rok.

Na Kypru prý o Vánocích straší čerti! V noci na 12 dní vylézají z pekla trhlinami v zemi. Do domu vlétnou komínem nebo i klíčovou dírkou a dělají tam neplechy, třeba špinavýma rukama ujídají jídlo. Strašit přestávají až 6. ledna na Svátek světel.

Tradiční řecké cukrovinky mají názvy, které znějí jako zaklínadla: koulourakia, melomakarona, kourambiethes and kourambedes

Klárku Novákovou a její neteř Isabellku Gomez taky něco pěkně vyplašilo na lodi, kterou připluly na Kypr. Byli to čertíci, anebo lodní myšky? Ono se sice říká, že čert nikdy nespí. Podle toho chroupání a pískání si ale myslíme, že to byly spíš ty lodní myšky. Poslechněte si to sami!

Spustit audio

Pusť si video