Na anglickou výslovnost s lízátkem a špejlí

8. listopad 2016

Úroveň výslovnosti angličtiny v Čechách je velmi různá. „Problém je, že náš školský systém nedává šanci s jazyky začít včas. Kdyby například Teletubbies šli v původním znění, byla by výslovnost současných studentů daleko lepší, protože to byl seriál, který učil mluvit malinkaté děti,“ říká lektorka a učitelka anglického jazyka Mgr. Sylvie Doláková.

Hlavně zábavně!

Výuka by měla bavit především učitele, protože jeho nadšení děti přirozeně strhne. Mezi takové aktivity patří třeba hra na Tarzana, při které se nacvičuje hláska „ә“. Další typické anglické hlásky učí Sylvie Doláková správně vyslovovat například za pomoci lízátka nebo špejle.

Používání autentických nahrávek je nejlepší, co můžeme udělat, pokud si nejsme správností své výslovnosti jisti. Dítě potřebuje kromě paní učitelky slyšet i různé dialekty, rozdíl mezi americkou a britskou angličtinou, zkrátka slyšet jazyk v celé jeho pestrosti.

Ve škole už je pozdě!

Podle neurolingvistů a sociolingvistů je třeba začít ještě před nástupem do školy. „Pokud se bavíme o výslovnosti, schopnosti poslouchat a reagovat přirozeně, musíme jít pod sedmý rok věku,“ říká lektorka. Podle odborníků je třeba se takovému nácviku věnovat alespoň dva roky, protože tak dlouho se tvoří návyk.

„Výslovnost neučíte, výslovnost poskytujete, takže učitel nejmenších dětí musí být ten nejkvalitnější, s naprosto špičkovou výslovností, protože když už děti imitují zvuk, je třeba, aby to bylo správně. První dva roky bych doporučovala vyhodit učebnice oknem. Ve chvíli, kdy děti orientujete na psanou podobu, poslech jde bohužel do pozadí,“ dodává Mgr. Doláková.

Ve kterých českých krajích se vyslovuje nejlépe? A jak vnímají rodilí mluvčí českou angličtinu? Uslyšíte v rozhovoru s lektorkou a učitelkou Mgr. Sylvií Dolákovou.

Spustit audio