Mraveniště. Mimořádná kniha o životě mravenců

29. duben 2016

Poodhalte tajemství mravenců a zjistěte, jak to chodí v mraveništi.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše Knižní záložka.

Jak se pořád máte? Doufám, že nejmíň tak dobře jako já; že si užíváte jara, nikdo a nic vás netrápí a těšíte se na léto a na prázdniny. Musím vám vylíčit, co se mi včera přihodilo. Dostala jsem balíček… no, balíček, on to byl docela velký balík, čtvercový, odesílatel nakladatelství Albatros. Položila jsem ho na stůl, chodila kolem něj a snažila se odhadnout, co bude uvnitř. Jasně, že kniha, ale jaká asi? O čem?

Abych si to čekání a těšení protáhla, rozhodla jsem se, že milý balík rozbalím až dnes. Ráno u nás zpívali ptáci jak o závod a někdy od půl sedmé už svítilo sluníčko, pražské silnice byly ještě volné, na všech křižovatkách svítila zelená, vrátný u rozhlasové garáže mi legračně zasalutoval a když jsem odemkla naši redakci, zdálo se mi, že na mě ten balík z Albatrosu zamrkal.

Když jsem ho rozbalila, nevěřila jsem svým očím: uvnitř byla kniha pečlivě zatavená do igelitu a na mou duši se jmenuje Mraveniště. Napsala Jitka Petřeková, ilustroval Tomáš Tůma. Mraveniště v knize? Prohlížím knihu v průhledném obalu ze všech stran a koukám, že nemá stránky. Vlastně – to dá rozum, odkdy má mraveniště stránky?!


Na zadní straně obálky skrze obal čtu: „Pozorovali jste někdy hemžení tisíců mravenců v nejbližším okolí mraveniště a přemýšleli jste, co se děje v té velké kupě jehličí u paty statného smrku?“ A úplně dole: „Varování! Nebezpečí spolknutí. Obsahuje malé části. Nevhodné pro děti do 36 měsíců.“ A ještě: „Nahlédněte do této mimořádné knihy, poodhalte tajemství mravenců a zjistěte, jak to chodí v mraveništi. Model mraveniště uvnitř!“

A tak jsem sebrala odvahu, vzala nůžky s ostrou špicí a ten průhledný obal na knize Mraveniště prostřihla. Moc se mi ulevilo, že žádný z těch dvanácti tisíc druhů mravenců nevystrčil svůj zvědavý nos – a přece bylo uvnitř mraveniště. Ostatně - můžete se o tom přesvědčit sami.

Na shledanou za týden se těší vaše Knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio