Mladá samička supa hnědého odcestovala z Ostravy na námluvy

18. listopad 2016

Mladá samička supa hnědého odcestovala z ostravské zoologické zahrady do zoo v Holandsku, kde by si měla v budoucnu najít partnera. Nový pár by měl následně přispět při záchraně tohoto dravce v evropské přírodě.

Supí holčička se vylíhla 24. dubna 2016. Její maminka, samice supa hnědého, předtím seděla na hnízdě, aby snesla vejce, po čase pomáhala klubajícímu se mláděti ven a začala ho krmit. Chovatelé všechno pozorovali jen z dálky dalekohledem, aby měli ptáci naprostý klid.

V polovině listopadu byla mladá samička odvezena do holandské Zoo Rhenen, kde se připojí k dalším supům hnědým v tamní seznamovací voliéře a bude mít možnost najít si ženicha a zahnízdit.

Supi hnědí

Sup hnědý (Gyps fulvus) obývá horská pásma až do výšky 4000 metrů nad mořem v oblasti střední Asie a Pyrenejského poloostrova. Zalétá ale i do střední Evropy. V přírodě má nezastupitelný význam (coby mrchožrout se zásadně podílí na udržování „čisté“ přírody bez těl uhynulých zvířat, která mohou být zdrojem nákazy). Dříve běžní ptáci jsou dnes téměř na pokraji vyhubení a je moc dobře, že se zoologická zahrada v Ostravě zapojila do programu na jejich záchranu.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio