Milovaný skřítek Hajaja slaví 60. narozeniny. Během let změnil podobu, ale znělka zůstala

18. leden 2021

Co všechno si kvůli legendárnímu skřítkovi musel vytrpět herec Vlastimil Brodský?  V lednu se můžete v Hajajovi těšit na klasické pohádky i premiéru.

I když je to k nevíře, už šedesát let děti můžou na vlnách Českého rozhlasu poslouchat Hajajovu pohádku. To znamená, že k rádiu nadšeně usedali už vaši dědečkové a babičky a dokonce i jejich rodiče, když byli malí. 

Jak znáte skřítka Hajaju a jeho pohádky? Vyzkoušejte si kvíz >>

Kde se vzal Hajaja

Pohádkový skřítek se původně mohl jmenovat Lucián nebo Modrý Vítek, ale nakonec zvítězilo právě jméno Hajaja. To dá rozum, vždyť každý den všichni míříme do Hajan. Jeho původní podobu navrhl slavný výtvarník Jiří Trnka. Před lety se ale Hajaja změnil.

Vybavíte si znělku Hajajových pohádek? Který nástroj v ní hraje? Zavzpomínejte a pak si rozklikněte odpověď >>

Je to příčná flétna.

Slavní herci a Hajaja živě

Kdysi dávno k dětem skřítek Hajaja promlouval hlasem oblíbeného herce Vlastimila Brodského. Teď se ale ve vyprávění herci střídají.

Rádio Junior každoročně připravuje i „specialitu“ pro milovníky pohádek – projekt Hajaja živě. Herci a herečky vždy jednou za rok čtou pohádky v přímém přenosu ze studia Rádia Junior.

Jestli vás zajímá víc, poslechněte si rozhovor se slovesnou dramaturgyní Zuzanou Vojtíškovou. Dozvíte se třeba, co všechno si Vlastimil Brodský kvůli Hajajovi vytrpěl.

Leden s klasickými pohádkami i premiérou

I v nejbližších dnech se máte na co těšit. K šedesátým narozeninám Hajaji budeme od pondělí 18. ledna vysílat pohádkový seriál Petrklíče, ve kterém uslyšíte právě původního vypravěče Vlastimila Brodského.

Hned další týden od 25. ledna vás před spaním pobaví premiéra seriálu Pohádky z Mateřídoušky.

Tak si nalaďte Rádio Junior každý den v 19:50 online >> 

Hajaju můžete poslouchat i ve vysílání stanice Dvojka. Na jejím webu najdete Hajajovy pohádky k poslechu i sedm dní po odvysílání.

autoři: Jana Rychterová , kpe
Spustit audio

Pusť si video