Mikešův táta slaví 130. narozky

19. prosinec 2017

Pamatujete si na chytrého kocoura, který uměl chodit po dvou, a dokonce se naučil mluvit člověčí řeč? No jasně, Mikeše si zamilovali všichni obyvatelé Hrusic. To je ta vesnice, kde zažíval svoje dobrodružství. No jo, ale nebylo by Mikeše nebýt pána, který ho před dávnou dobou nakreslil. Ten pán se jmenoval Josef Lada a právě teď slaví svoje 130. narozeniny. Poslechněte si o tom pořad, kde mluví Mikeš i další slavné postavičky.

Josef Lada se narodil v Hrusicích už na konci předminulého století, pár dní před Vánoci. Jeho táta byl opravdický švec, který šil boty pro celou vesnici. A jak víme z knížky nebo z filmu, i kocour Mikeš přijde do rodiny Ševců. Tam mu ušijí krásné boty, ve kterých se pak klouže po zamrzlém rybníce, a ve kterých se taky vydá do světa, protože rozbije (neposeda) hrnek se smetanou.

Josef Lada zkrátka kreslil to, co na vlastní oči viděl, třeba zabijačku na vsi a jitrnice. Nebo ponocného, který o půlnoci troubil z rohu, aby už konečně šli všichni spát. A nebo třeba vodníka Brčála. Ten byl sice zelený, ale nahoře na čepici měl něco jako červenou mističku, a jestli pamatujete, tak sedával a bafal na vrbě, u rybníka, pod zříceninou hradu.

I toho si můžete poslechnout v našem pořadu zde:

Spustit audio

Pusť si video