Mezinárodní den mateřského jazyka

19. únor 2017

Víte, jaký je náš mateřský jazyk? No přece ČEŠTINA! Co bychom asi dělali, kdybychom ji neměli? Nejspíš bychom se museli dorozumívat mácháním rukama a poskakováním sem a tam. A to by byl teda dost náročný tělocvik!

Drbu vrbu. Strýček Šusta sušil švestky v Sušici. Strč prst skrz krk. Zní to srandovně, ale zkuste si to říct nahlas – zas taková brnkačka to není. Čeština je krásný (ale někdy taky dost těžký) jazyk. Však to sami znáte ze školy. Básničky máme krásné, ale to měkké a tvrdé i/y…to je skoro mimozemská věda.

Svět slaví 21. únor jako den mateřského jazyka, a proto si pro vás Archiv Českého rozhlasu připravil speciální povídání o mateřském jazyce a češtině.

Věděli jste například, že na světě existuje 7 tisíc mateřských jazyků? A že nejstarší jazyk vznikl před 100 tisíci lety v pravěku? Že i ptáci mají svoje vlastní jazyky a ten český cvrliká jinak než ten německý? Jestli o tom slyšíte poprvé, tak si pusťte povídání s Klárkou Novákovou a Michalem Ježkem a ohromte svoji učitelku nebo učitele češtiny nějakým zajímavým faktem. A kdo ví, třeba si tím vysloužíte jedničku. Nebo alespoň malinkaté plus.

autor: Michal Ježek
Spustit audio