Malý velký turista aneb Vše o turistických oddílech

Říká se, že Česká republika má jedno z nejlepších turistických značení na světě. Celá naše republika je hustě protkaná modrými, zelenými, červenými a žlutými značkami. Máme letní i zimní turistické značení a dokonce i koňské stezky. V roce 1888 skupina vlastenců okolo Vojty Náprstka založila Klub českých turistů. Dnes má tento klub asi 40 000 členů. Téměř čtvrtina z nich jsou mladí lidé. Počet aktivních turistů prý v posledních letech opět roste. O „malých velkých turistech“ si s Kateřinou Roháčkovou – vedoucí turistického oddílu Skarabeus a studentkou psychologie – povídala Petra Lazáková.

Kdo patří do turistického oddílu?
Kdokoli! Turistické oddíly zpravidla nabírají děti, které už umí číst a psát. Ale většina oddílů často udělá výjimky, protože starší děti se obvykle rády ujmou mladšího nováčka v kolektivu a pomáhají mu s plněním úkolů. Některé oddíly se nebrání ani dětem, které jsou mentálně nebo fyzicky postižené. Stačí se prostě zeptat.

Jsou turistické oddíly spíše smíšené, nebo čistě klučičí a holčičí?
Je to opravdu různé. Některé spíše sportovně laděné oddíly bývají rozdělené podle pohlaví. Ale zda je to dobře, to si málokdo troufne posoudit. Někteří tvrdí, že smíšené oddíly jsou lepší, protože se kluci a holky doplňují. Jiní zase říkají, že se pohlavně rozdělené oddíly mohou lépe zaměřit na konkrétní věc a holky ani kluci nemají potřebu se před sebou předvádět.

Jaký program Vaše dítě v turistickém oddíle vlastně čeká?
Většina turistických oddílů má pravidelné schůzky jednou týdně. Obvykle jednou do měsíce jezdí na víkend do přírody a o letních prázdninách děti čeká klasický tábor. Některé oddíly nabízejí ještě krátké tábory i během roku. Děti se víkendových ani prázdninových akcí zúčastnit nemusejí – ale aby dobře zapadly do kolektivu, je pro ně vždy lepší alespoň někdy s ostatními jet.

Chodí děti z turistického oddílu často na túry?
Chodí především do přírody, nějaké kilometry ujdou – ale o vzdálenosti a rekordy tu opravdu nejde. Důraz se klade na hru, plnění celoročních úkolů, na tvorbu z přírodnin apod.

Podle čeho si vybrat ten správný turistický oddíl?
Většina lidí si ho vybírá podle dopravní dostupnosti a „šeptandy“ – tedy aby byl blízko bydliště a pro mnohé je důležité i to, jak se o oddílu mluví. Některé oddíly jsou zařazeny do různých asociací (hodně známý je A-TOM), jiné jsou uznávané MŠMT. Ale nejdůležitější je, na jakého vedoucího natrefíte a jaký se v oddíle sejde kolektiv. A to si prostě musíte zjistit na vlastní kůži :)

Další podrobnosti o dětských turistických oddílech si můžete poslechnout v pořadu Atrium na Rádiu Junior.

autor: pma
Spustit audio