Malý miliardář aneb Všechno za peníze nekoupíš

14. červen 2013

Knižní záložka doporučuje: Přečtěte si bezva knížku o tom, že všechno se za peníze koupit nedá.

Milí kluci, holčičky a holky, po týdnu na vás zase ťuká vaše knižní záložka.

Pokud máte doma některou z knížek britského spisovatele Davida Walliamse, mistra černého humoru, o kterém se říká, že je nový Roald Dahl – a Roald Dahl, jeden z nejprodávanějších autorů knih pro děti na světě, otec pěti dětí, bohužel zemřel v roce 1990... Zajímá vás, co napsal? Možná znáte... třeba Jakub a obří broskev, Karlík a továrna na čokoládu, Prevítovi, Obr Dobr..., tedy pokud jste četli Babičku Drsňačku, Pana Smraďocha, popřípadě Kluka v sukních od Davida Walliamse (je o 55 let mladší než zmíněný Roald Dahl), rozhodně byste si neměli nechat ujít jeho novou knížku Malý miliardář aneb Všechno za peníze nekoupíš. Vydalo ji Argo s obrázky Tonyho Rosse v překladu Veroniky Volhejnové.

Malý miliardář začíná takhle: Už jste někdy přemýšleli o tom, jaké by to bylo mít milion liber? Nebo miliardu? A co bilion? Nebo třeba kvadrilion? (Pro jistotu připomínám, že trilion je tisíc bilionů a kvadrilion je tisíc trilionů. A jedna britská libra je přibližně třicet korun.) Joe si nemusel představovat, jaké by to bylo mít spousty a spousty peněz. Bylo mu jen dvanáct, ale byl šíleně bohatý. Měl všechno, co si kdy mohl přát. Například: plazmovou televizi s širokoúhlou plochou obrazovkou o úhlopříčce dva a půl metru s vysokým rozlišením. V každém pokoji v domě!
500 párů sportovních bot Nike.
Automobilovou závodní dráhu na zahradě.
Robopsa z Japonska. Všechny počítačové hry na světě.
Klouzačku, co vedla z jeho pokoje do padesátimetrového vnitřního bazénu.
Krokodýla. Přístroj na popcorn. Skejtpark.
100 tisíc liber kapesného týdně. Živého žraloka v akváriu.

A jak to bylo dál? Přece si nemyslíte, že to prozradím – řeknu jen, že knížka Malý miliardář je bezvadná a zábavná a ze všeho nejlepší má konec.

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video