Lymeská borrelióza. Jak zabránit infikování?

24. květen 2016

Hostem Atria zaměřeného na zdraví byla tentokrát vedoucí Národní referenční laboratoře pro lymeskou borreliózu RNDr. Kateřina Kybicová, PhD. Moderátor Ivan Douda si s ní povídal na téma borrelióza.

Národní referenční laboratoř pro lymeskou borreliózu je výzkumným, testovacím a popularizačně výchovným místem zabývajícím se infekcemi přenášenými klíšťaty, zejména lymeskou borreliózou. Na rozdíl od USA, kde byly borrelie objeveny, se jich u nás vyskytuje více druhů. Diagnostika borreliózy je proto velmi komplikovaná a obtížná, výsledky jsou často dosti nejisté. Borrelie (obrazově se jedná o jakési mikrospirálky) jsou navíc schopny „ukrýt se“ na dlouhou dobu v těle a někdy je lze zjistit dokonce až po několika letech.

Zabránit infikování je možné včasným odstraněním klíštěte, a to cca do 12 až 24 hodin po napadení. Tuto dobu totiž borrelie potřebuje k přípravě na množení se v těle (na rozdíl od klasické „klíšťovky“, při které k infikování dochází velmi rychle). Doporučení pro maminky je tedy jednoznačné – večer po pobytu v přírodě dítě pečlivě prohlédnout a v případě nutnosti klíště okamžitě odstranit, optimálně „vyvykláním“.

Mnoho dotazů (např. kolem léčby) jsme z časových důvodů bohužel nestihli zodpovědět (Atrium bylo z technických důvodů kratší než obvykle). Předpokládáme tedy, že se k tématu brzy vrátíme.

autor: Ivan Douda
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video