Lesní pedagogika: Nebojme se učit v lese

3. květen 2017

V září bude v Mokrovratech u Dobříše otevřena základní lesní komunitní škola Dítě v lese. O tom, jak vlastně lesní pedagogika na prvním stupni vypadá, mluvila Monika Valentová v pořadu Atrium se zakladatelkou školy Barborou Pecháčkovou Uchytilovou.

Nad jurtu není


Komunitní lesní škola bude fungovat jako forma individuálního (domácího) vzdělávání a zaštiťovat ji bude v souvislosti s plněním rámcového vzdělávacího programu ZŠ Těptín, případně další školy, do kterých se děti zapíšou. Zde by pak mělo v souladu se školským zákonem probíhat přezkušování a závěrečné hodnocení.

Vzdělávat se děti budou buď pod širým nebem, nebo v mongolské jurtě, na kterou zakladatelé komunitní lesní školy vybrali peníze v crowdfundingové kampani. Jurta záměru vyhovuje z mnoha důvodů. Kulatý prostor, v němž nelze nikoho poslat „do kouta“, působí na děti uvolněněji než místnost plná rohů a hran, před kterými naše nejmenší už od narození chráníme. V neposlední řadě je výhodou i to, že na vybudování jurty nepotřebujete stavební povolení, jelikož se jedná o stan.


Z poslucháren do lesa

Barbora Pecháčková sama prošla všemi dostupnými stupni státního školství, jeslemi počínaje a dvěma vysokými školami konče. „Musela jsem projít mnoho cest, abych si uvědomila, že odpovědi, které jsem v životě kdy hledala, jsem v těchto školách nikdy nenašla,“ směje se.


To neznamená, že by v Mokrovratech rezignovali na čtení, psaní a počítání. „Bez těchto tří základních věcí děti nebudou moci v naší společnosti fungovat, ale všechno ostatní, co se k tomu váže, mám ze svého dnešního pohledu tendenci rozporovat. U spousty dalších věcí, které se ve školách učí, si nejsem jistá, že je to přesně to, co děti opravdu do života potřebují,“ říká zakladatelka školy Dítě v lese.

Zajímá vás, co je vlastně na jurtě tak jedinečného, že je mezi lesními školkami a školami tak populární? Chcete vědět, jak se v ní bude svítit? I to se dozvíte z rozhovoru s Barborou Pecháčkovou Uchytilovou.

Podívejte se také na upoutávku k připravovanému dokumentu o lesním vzdělávání:

Spustit audio