Léčba dětských onkologických pacientů bývá úspěšnější než léčba dospělých

8. březen 2016

S MUDr. Petrem Smíškem, dětským hematoonkologem z Fakultní nemocnice v Motole, si Ivan Douda v Atriu povídal o hematoonkologických problémech dětí, tedy zejména o poruchách souvisejících s krví.

MUDr. Petr Smíšek pracuje v Motolské nemocnici již 25 let a přímo hematologii se věnuje něco přes dvacet let. Tento obor se za dobu jeho působení prudce vyvinul a úspěšnost léčby se pronikavě zvýšila. Léčba i léky jsou sice velmi drahé (řádově dražší než v minulosti), ale velmi účinné a - i když často s výraznými vedlejšími účinky - zachraňují životy dětí.

Hlavní nemocí zůstává anemie, chudokrevnost (nedostek železa v mateřském mléce bývá často spojen s dlouhodobým kojením), ale vyskytují se i jiná závažná onemocnění.

Motolská nemocnice a její onkologické dětské oddělení velmi spolupracuje s různými sponzorskými aktivitami institucí i jednotlivců. Léčebný tým zahrnuje i další profese jako psychology, výživové experty... Přestože jde o psychicky náročný obor, nevidí MUDr. Smíšek atmosféru na oddělení jako tíživou, ale naopak jako plnou pozitivní naděje i vzhledem k dobrým léčebným výsledkům. Konstatuje také, že dětští pacienti se léčí lépe, resp. často úspěšněji než dospělí - dětský organizmus je zjevně odolnější a pružnější.

autor: Ivan Douda
Spustit audio