Kuba Tuba Tatubahn. Jedinečný obrázkový příběh pro malé i velké čtenáře

11. březen 2016

Kuba se s tubou snad už narodil, Kuba je rozený talent. Jenže Kuba je malý, talent velký, tuba obrovská. O tom, že je jedinečnost někdy náramně nepohodlná věc, ví tenhle obrazový příběh svoje.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše Knižní záložka.

Možná jste si všimli, že knížky nerostou ani na záhonku, ani v truhlíku na terase, dokonce ani v lese na stromech nerostou. S knížkami je to tak, že si nejdřív nějaký ten napínavý nebo pohádkový nebo taky třeba fantastický příběh vymyslí pan spisovatel nebo paní spisovatelka a přijde s tím nápadem do nakladatelství. Když to dobře dopadne, pan nakladatel řekne: „To se mi líbí, napište to!“ a zavolá pana výtvarníka. Ten si příběh přečte a nakreslí, popřípadě namaluje obrázky…

S technickými podrobnostmi vás nebudu unavovat neboli „zkrátím to“, jak říká Hana Hegerová. Prostě jednoho krásného dne, ani to moc dlouho netrvá, pan nakladatel zavolá paní, popřípadě slečně autorce a zeptá se jí: „Máte zítra dopoledne čas? Tak se na vás těšíme – v deset hodin u nás v nakladatelství na shledanou.“ Ťuk ťuk ťuk, klepe učesená a navoněná autorka druhý den za minutu deset na dveře pana nakladatele a co nevidí, nebo vlastně… co vidí ležet na stole? Pečlivě zabalený balík, který už na dálku voní novými knížkami.

„Já sama,“ řekne autorka a třesoucími se prsty rozbaluje balík. Ze všeho nejdřív uvidí svoje jméno na titulu té krásné nové obrázkové knížky. Popadne ji, poděkuje a nese ji před sebou jako štít, aby všichni viděli, jaká je to radost a krása, taková nová dětská knížka.

Takhle si vymýšlím nad knížkou Kuba Tuba Tatubahn. Napsala Jana Šrámková, ilustroval Filip Pošívač a vydalo nejmladší a nejmenší nakladatelství, které u nás vydává knížky pro děti, jmenuje se Běžíliška, pozor, je to jedno slovo, ale kniha Kuba tuba Tatubahn je určitě největší, kterou pan nakladatel František Havlůj dosud vydal.

Dozvíte se, kdo je Kuba, kdo je všemocný pán Tatubahn, kde se tam vzaly ohňostroje, lunapark a rakvárna, co znamená nápis Zajezdi si na revizorovi za 10 korun a proč život s tubou není žádný med. Bezvadně si užijete, to si pište!

To vám přeje a na shledanou za týden se těší vaše Knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio