Krokodýl, kajman nebo aligátor?

8. září 2014

Pojďte s námi do nejvíc "ozubené zoo" v republice – krokodýlí zoo v Protivíně. Víte, kolik druhů krokodýlů, gaviálů, aligátorů a kajmanů je na světě?

V krokodýlí zoo v Protivíně jich mají 22 druhů. A na celém světě je jich dohromady 23!

Moderátorka Šárka se do Protivína vydala s mikrofonem i foťákem. Ale představte si, když chtěla vyfotit skupinu krokodýlů kubánských, zjistila, že jsou tak neuvěřitelně rychlí, že nejdou ani vyfotit. Docela se polekala.

Stačilo, aby ředitel zoo Miroslav Procházka otevřel jedno skleněné okno terária a nehybně ležící skupinka se vrhla do vody rychlostí blesku. Jinými slovy, ty šmouhy ve vodě jsou krokodýlové kubánští.

Rychlé krokodýly kubánské nestihla Šárka vyfotit

Přesto naše moderátorka zoo statečně prošla společně s ředitelem Miroslavem Procházkou, kterého se, mimo jiné, zeptala, jak dobře má krokodýlí zuby spočítané.

A když si podíváme o zubech, poslechněte si Klub Rádia Junior, který byl pěkně zubatý.
Dentální hygienista David Urban například prozradil, že pokud bychom si chtěli vyzkoušet, jak dobře či naopak špatně si čistíme zuby, máme si pořídit v lékárně speciální fialový roztok, který nedokonale vyčištěné zuby zbarví do fialova. Schválně to vyzkoušejte a pak nám napište, jestli jste měli bílý nebo borůvkový úsměv a jestli následně neztuhl úsměv na tváři vašim maminkám.

Také jsme se ale dozvěděli, že vážky jsou po zuby ozbrojení lovci. Dravé jsou nejenom dospělé vážky, ale i larvy, které mají vysunovací pysk se zuby, a svou oběť na něj dokážou doslova napíchnout.
Kdo chce chovat doma morčata nebo křečky, dostal dobrou radu od zooložky Nataši Velenské, jak se starat o jejich hlodavé zuby nebo-li hlodáky.
A zjistíte, jak rozeznat krokodýla, gaviála, aligátora či kajmana.

autoři: Lenka Kupková , Šárka Fenyková
Spustit audio