Kolik let žijí krokodýli a co obědvají? Podívejte se do speciální zoo

26. únor 2019

Vypravte se s námi mezi zubaté krokodýly! Moderátorka Jana Rychterová se za nimi vydala do Protivína do krokodýlí zoo, kde ji přivítal ředitel zoo Miroslav Procházka. Proč se pustil zrovna do takového projektu? Prý si tím splnil klukovský sen, protože tihle zvláštní tvorové se mu odjakživa líbili. Zoo odchovává ohrožené druhy a tím přispívá k jejich záchraně.

Janu zajímalo, který exemplář je nejvzácnější. Prý to nejde jednoznačně určit, ale zajímavých obyvatel tu mají hned několik. Najdete mezi nimi bílého gaviála i bílé aligátory. Chovají také početnou skupinu krokodýlů kubánských. Je jich devatenáct a nikde jinde v Evropě jich v teráriu nežije tolik pohromadě. Děsivě působí i obrovský samec krokodýla mořského. Jmenuje se Golem a je to největší krokodýl chovaný v Evropě. Poslechněte si Klub Rádia Junior a dozvíte se víc.

Řeč byla i o farmách, které chovají krokodýly kvůli kůži, aby lidé měli svoje módní kabelky nebo boty. Jana si myslela, že to je hodně špatná věc, a tak ji překvapilo, že takové farmy zachránily už hodně krokodýlích druhů před vyhynutím tím, že dávají část odchovaných zvířat do volné přírody.

Co všechno víte o krokodýlech? Vyzkoušejte si KVÍZ.

V protivínské krokodýlí ZOO najdete kolem stovky krokodýlů, a když se vylíhnou mláďata, je jich tu až sto padesát. Celkem dvacet tři ze sedmadvaceti známých druhů. Věděli jste, že to, jestli se z vajíčka vyklube kluk nebo holka, záleží na okolní na teplotě?

Bílý krokodýl v krokodýlí zoo v Protivíně

A jestli chcete vědět, kolik let je nejstaršímu krokodýlovi, kolik metrů měří Golem, jestli mají krokodýli raději ryby nebo kuřata nebo jak často krokodýli obědvají, poslechněte si Klub Rádia Junior. A taky se mrkněte na videoreportáž, protože tyhle „drobečky“ stojí za to vidět.

Klub Rádia Junior běží každý všední den od 19:00 na Rádiu Junior. Naladit si nás můžete zde.

Spustit audio