Knižní záložka: Úžasný vesmír aneb Jak to funguje?

8. březen 2013

S Knižní záložkou se tentokrát podíváme ke hvězdám.

Milí kluci, holčičky a holky, už zase na vás ťuká vaše knižní záložka. Řeknu vám na rovinu, že mě pořádně bolí za krkem (pokud tedy může mít záložka krk), protože se každou chvíli vztyčuju a dívám se vzhůru ke hvězdám.

Jestlipak si vzpomenete, kdy jste se naposledy pořádně podívali ve dne na oblohu a večer na hvězdy? Díky knize, ze které vám dnes mávám, tuhle jedinečnou možnost máte: CPress vydal v Albatrosu obrázkový atlas Úžasný vesmír aneb Jak to funguje?

Dozvíte se spoustu zajímavých věcí, získáte odpovědi na mnoho otázek, například: Jak vznikl vesmír? Je tady napořád? Z čeho se rodí hvězdy? Co je Mléčná dráha? Co je hvězdokupa, čemu se říká temná hmota? A taky, že za starých časů lidé věřili, že hvězdy jsou táborové ohně, co je na obloze zapalují cizí divošské kmeny; že kosmos je vlastně plochá deska, která leží na krunýři obrovské želvy a naše Země že je středem celého vesmíru.

Kniha Úžasný vesmír připomene, že největší planeta sluneční soustavy je Jupiter, a vysvětlí, proč se mu říká plynný obr, a taky, co to vlastně jsou, ty jeho prstence. Že průměrná teplota na povrchu Merkuru dosahuje 167° Celsia, že obrovský kráter na Merkuru se jmenuje Beethoven, že Slunce je od Země vzdálené 150 milionů kilometrů a čemu se říká sluneční vítr, proč na povrch Venuše dorazí jen 20 procent slunečního světla, díky čemu je Mars rudý, Saturn že má víc než 45 měsíců, proč se mu říká pán prstenců a pokud máte k dispozici teleskop, můžete ty prstence docela jasně vidět, že pozice tří velkých pyramid v egyptské Gíze nejspíš souvisí s postavením tří hvězd v Orionově pásmu, a tak dále, a tak dále.

Honem zpátky na zem – a za týden na shledanou.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video