Knižní záložka: Kamarádi z abecedy

1. březen 2013

Knižní záložka vás seznámí s knížkou, do které si můžete i malovat.

Milí kluci, holčičky a holky, zas je tady pátek a už zase na vás ťuká vaše knižní záložka.

Knížka, z které vám dnes mávám, není vlastně knížka, ale něco mezi knížkou a kroužkovým sešitem. Není určený k vytrhávání jednotlivých stránek, ale k tomu, aby se dobře otevíral na kterékoliv straně: malý čtenář si na stole otevře Kamarády z abecedy, jak se celá ta paráda jmenuje, u ruky pastelky, tužku a gumu, někde poblíž vlídného staršího sourozence nebo trpělivého tatínka, babičku a podobně – a pustí se do práce.

Pokud jste už zkušení, nebo aspoň zkušenější čtenáři, vzpomeňte si, jak se vám v první třídě některá písmena vzpouzela a doslova stavěla na zadní, co práce dalo udržet psací ,,e“ smyčkou nad linkou, protože se, kdoví proč, pořád převracelo pod linku, a nebyl to zdaleka jediný neposlucha z abecedy.

Byl to dobrý nápad od brněnského nakladatelství Host poprosit Františka Petráka, aby pustil fantazii na špacír a jednotlivá písmenka nakreslil tak, že vypadají jako něco, nebo taky jako někdo, nejčastěji jako různí cirkusáci.

Ukázka z knížky Kamarádi z abecedy

Verše k těm obrázkům napsal opravdovský básník Radek Malý tak, že si je snadno zapamatujete, protože proti každé stránce v tom barevném kroužkovém sešitě je jednobarevná stránka s naznačeným obrázkem písmenka, které si můžete dokreslit, a přitom si tu básničku opakovat. Můžete si hrát a zároveň se učit; no uznejte, že to je hodně prima nápad.

Vyberu dva příklady a začnu, jak jinak, u A.

A jako stříška se tu tyčí
a ukazuje do nebe.
Až bude pršet – už to fičí! –
jestli nás schová pod sebe?
A na protější straně je pruhovaný červenobílý šašek a pod ním úkol: Vybarvi A. A nepřetáhni!

Ukázka z knížky Kamarádi z abecedy

L je zvláštní lavička,
která sama chodí.
Každá stará babička
volá: To se hodí!

Pokud byste nevěděli, proč se babička raduje, že vidí lavičku, pochopíte to z úkolu na protější zelenobílé straně. Je tam velké L ve tvaru prázdné lavičky a pod ním věta: Posaď na Lavičku babičku. Než tam tu babičku dokreslíte, půjdu si na ni mezi Kamarády z abecedy sednout já, vaše knižní záložka.

Za týden na shledanou, to už bude jaro na dohled.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video