Knižní záložka doporučuje: Čárymáry na zdi a Detektivové a zloději kabelek

6. květen 2016

Přečtětě si, co všechno se může stát, když ožije křídový panák nakreslený na zdi, nebo pátrejte po zloději společně s oblíbenou detektivní partou. Dva tipy Knižní záložky vás určitě nezklamou.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše Knižní záložka.

Prázdniny se kvapem blíží, což se pozná i podle toho, že některé paní učitelky (sem tam i páni učitelé) se chystají se svými třídami na výlet. Obzvlášť stateční pedagogové to neodbydou půldenním pobytem v zoologické zahradě, nýbrž doopravdickým výletem pronajatým autobusem „po pamětihodných místech naší krásné vlasti,“ jak se říká. Nevím, jak dnes, ale my jsme vždycky při zpáteční cestě do ochraptění vyřvávali píseň: Sláva nazdar výletu, nezmokli jsme, už jsme tu!

O tom, že se blíží prázdniny, svědčí i zvyšující se aktivita nakladatelství, zejména těch, která vydávají knížky pro děti. Znáte heslo: Za vysvědčení knihu? Výběr je tentokrát opravdu mimořádný, na své si přijde každý, od prvňáků po maturanty, holky i kluci, milovníci pohádek i fantasy příběhů s jednorožci, upíry a draky jedno- i vícehlavými.

Zrovna včera jsem našla na pracovním stole balíček z nakladatelství Grada. Byly v něm dvě knížky s nápisem BAMBOOK, což znamená, jak se možná domyslíte, dětská knížka. Tu, která se jmenuje Čárymáry na zdi, napsal slavný pan spisovatel Václav Čtvrtek a ilustroval Michal Sušina. Je to moc pěkný příběh o oživlém paňákovi, kterého někdo nakreslil křídou na zeď domku, a co se přihodilo potom. Slupla jsem tu knížku skoro stejně rychle jako jedno větší jablko. Na posezení.

Když psala Zuzana Pospíšilová napínavý příběh Detektivové a zloději kabelek, docela jistě myslela na starší školáky. (Obrázky nakreslila Markéta Vydrová.) To bylo pět kluků, Dan, Tadeáš, Kuba, Tom a Vašek, a ti spolu kamarádili, protože je spojoval společný zájem: měli pátrací schopnosti jako opravdoví detektivové, a dokonce už mohli ty pátrací schopnosti uplatnit v praxi. S úspěchem totiž pátrali v knížkách Detektivové a zachráněné peníze, Detektivové a podivné krádeže a Detektivové a falešní stěhováci.

Na shledanou za týden se těší vaše Knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio