Knížka pro Kulihráška

3. leden 2014

Obrázkové seriály, hádanky a doplňovačky, to vše najdete v Knížce pro Kulihráška.

Milí kluci, holčičky a holky, čas utíká jako jelen, Vánoce za námi, přehoupl se Nový rok a vánoční prázdniny, na které jste se jistě hodně těšili, už mají taky namále: do školy půjdete znovu v pondělí, to jest na Tři krále, ale počasí je jako na prvního máje – kdo se v tom má vyznat?

Já, vaše kamarádka Knižní záložka, som z toho volajaká zmätená, jak říká moje slovenská kamarádka, neboli mám z těch lednových deseti nad nulou v nitkách, co jsem z nich upletená, maglajs.

Proplétám se zrovna stránkami jedné moc pěkné knížky – nakladatelství Albatros s ní oslavuje svoje pětašedesáté narozeniny. Je to Knížka pro Kulihráška – pod názvem Kulihrášek vycházely už v šedesátých letech minulého století sešitové obrázkové seriály, něco jako zárodky dnešních komiksů.

Ilustrovali je opravdoví mistři – například Josef Lada, Ondřej Sekora, Zdeněk Miler, František Skála, Miloslav Jágr a Miloš Noll. Těch sešitů vyšlo celkem jednatřicet, některé v nákladu sto tisíc výtisků! Zeptejte se dědečka a babičky, možná se na Kulihráška pamatují a třeba ho mají ještě někde mezi dávnými poklady schovaného.

A pokud ne, jedenáct sešitů teď vyšlo v Knížce pro Kulihráška. A jak si tak tou Kulihráškovou knížkou listuju, dává se do mě najednou zima, až mě zebou třásničky. A čtu: „Až do prosincového úplňku mrzlo. Sesypalo se trochu sněhu, na rybníce se udělala kůrka, ale sluníčko to rozehnalo. Ráno po úplňku promnul vodník Česílko mezi prsty kapku vody a povídá: S večerem dostaneme pořádný mráz.“ Tuhle pohádku (Jak šel Česílko Andulce pro bačkůrky) napsal Václav Čtvrtek a ilustroval Miloslav Jágr.

Další, kterou napsal a nakreslil Josef Lada, se jmenuje O statečném králíčkovi. A mou nejmilejší, beze slov, nakreslil Ondřej Sekora. Je legrační a jmenuje se Nápady kuřete Napipi.

V Knížce pro Kulihráška jsou taky doplňovačky a hádanky, například:
Kdo má jednu černou nohu, hádači?
Židle, co se u piána otáčí.

Na shledanou za týden se těší vaše Knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video