Kešku Rádia Junior našel Antonín Pokorný

14. říjen 2014

Keška, kterou kačeři hledali, nebyla jen tak ledajaká: spadla totiž z okraje vesmíru. A kdo ji objevil první? Antonín Pokorný! Gratulujeme.

Hledáš rád/a poklady? Pak možná budeš znát i báječnou hru zvanou geocaching. Geocaching spočívá v tom, že se pomocí GPS souřadnic hledá schránka ukrytá v přírodě. V ní je bloček a tužka, aby se nálezce mohl zapsat. Ve větších keších, jak se schránce mezi hledači, „kačery“, říká, můžou být i předměty na výměnu.

Ověř si v našem kvízu, co víš o stratocachingu.

Lidé z Rádio Junior a občanského sdružení Žádná věda tě pozvali k akci ještě dobrodružnější. Jmenuje se Stratocaching a rozdíl je v tom, že kešky se ještě před dopadem na zem podívaly skoro do vesmíru. Nejdřív je totiž meteorologický balón a speciálně upravená gondola vynesla do stratosféry – 30 kilometrů nad zem. Pak letěly volným pádem, a když dopadly na zem, čekalo kačery velké hledání.

Rádio Junior mělo společně s Laborkami gymnázia ve Slaném v téhle skvělé hře taky svoji kešku. Navíc jsme byli při všem, co se 25. října 2014 dělo. Svoje reportéry jsme měli v terénu i v řídícím středisku. V to se proměnily právě Laborky.
Co řekl Šárce Fenykové vedoucí Laborek Martin Šturma (Krtek) ještě před vypuknutím celé akce? Poslechni si to. :-)

Rádio Junior

Rozhovor o dalších přípravách téhle dobrodružné akce najdeš tady.

Poslechni si i povídání Jana Kužníka a Ivana Sobičky o Stratocachingu.

Pánové, kteří vymysleli Stratocaching. Zleva: Jan Kužník, Petr Bakoš a Ivan Sobička, který má v ruce prototyp stratokešky

V rozhovoru s Petrem Bakošem se moderátorka Šárka dozvěděla, jak vypadá keška.

Jak vypadal balón, který 25. října vzlétl z Prahy Libuše? A jak vysoko takový balón letí?

Kdo jsou radioamatéři a co je jejich úkolem?

autoři: Helena Petáková , Tereza Rašová , Šárka Fenyková
Spustit audio