Kdy postavit dítě na lyže? Odpověď znáte VY! Nevěříte?

17. únor 2016

Lámete si hlavu s tím, kdy nazout Vašemu dítěti přeskáčky a pustit ho na svah? Přemýšleli jste o tom, kdy dát Vaše děcko na snowboard?

I na to se v pořadu Atrium ptala Petra Lazáková lyžařského instruktora ze šumavského Zadova Filipa Maška.

Tady vám nabízíme „šestero“ pro rodiče začínajících lyžařů a snowboarďáků:

1. Správný čas, kdy postavit dítě na lyže, znáte jen Vy!
Každý rodič je jiný a stejně tak i každé dítě je jiné. I proto se nedá nikdy jasně určit ten správný věk pro začínající lyžaře. Pokud je rodič náruživý lyžař a vášnivý horal, má zdravé pohybově schopné dítě, tak mu může přeskáče obout hned ve 2 letech a pomaličku ho seznamovat se sněhem, s horami a s radostí z toho všeho.

2. Školička může zabránit „lyžařským nešvarům“ do budoucna.
Pokud nejste opravdu velmi zdařilý lyžař, je dobré dát dítě alespoň na pár lekcí do lyžařské školičky. Důvodů je několik: ušetříte si své nervy, instruktoři dítěti vštípí správnou techniku lyžování, dítě se bude rychleji učit (protože cizí člověk bývá bohužel většinou větší autorita než rodič). Jedna lekce lyžařské výuky v ČR se obvykle pohybuje okolo 500 Kč.

3. Pro začátek je lepší individuálně – jakmile brzdí, může být ve skupině.
Nejobvyklejší je, když dítě se nejprve učí formou individuální výuky. Instruktor má na něj čas, nedochází k prodlevám ve výuce a dítě se tak na lyžích dříve osamostatní. Jakmile dokáže váš potomek na lyžích zabrzdit, může jezdit ve skupině. Cena za hromadnou lekci je obvykle nižší než za individuální výuku.

4. Od začátku bez opory!
Podle většiny instruktorů je dobré, aby dítě od samého začátku lyžovalo bez opory – tedy hlavně bez pomocí lana (které drží rodič) a bez pomocí hůlky (kterou drží rodič). Tyto „podpůrné“ techniky vedou dítě k záklonu (který prostě k lyžování nepatří) a také k tomu, že se dítě spoléhá na podporu někoho jiného (a pak si více troufá – lidově řečeno „jezdí šusem jako blázen“).

5. Na „prkno“ je lepší si chvilku počkat.
Na snowboard se děti stavějí většinou později než na lyže. Jde o to, že je to opravdu méně přirozený pohyb (kvůli spojeným nohám). Podle instruktora Máška je obvyklý věk začínajících snowboarďáků asi 6 let.

6. Norové říkají: „Neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení.“ Také se říká: „S prázdným žaludkem se všechno dělá hůř.“ A rovněž se praví: „S úsměvem jde všechno líp.“
Aby bylo dítě na svahu spokojené, je opravdu důležité, aby mu nebyla zima, aby se v oblečení a v lyžařském vybavení cítilo pohodlně, aby mu nekručelo v břiše a aby to lyžování i snowboarding byla hlavně zábava! Jedině pak bude mít z jízdy na svahu Vaše dítě radost – a udělá tak radost i Vám!

Pěknou dovolenou na horách a pohodový poslech Vám přeje Rádio Junior!

autor: pma
Spustit audio